ΣΜΥΡΝΗ ΕΣΥ

COVER

Το νέο τραγούδι του Γιώργου Θεοφάνους με ερμηνευτή τον Πέτρο Γαϊτάνο, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή ( 1922-2022 ).

Ένα νέο συγκινητικό τραγούδι, γεμάτο εικόνες από την αρχοντιά και τον πόνο της Ιωνίας, μελοποίησε ο Γιώργος Θεοφάνους σε στίχους του Θάνου Παπανικολάου με ερμηνευτή τον Πέτρο Γαϊτάνο.

Αφορμή της γέννησης του ολοκαίνουργιου αυτού τραγουδιού είναι η διάθεση των συντελεστών να τιμήσουν με την τέχνη τους τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Είναι γνωστό ότι ο συνθέτης έζησε τον ξεριζωμό και την προσφυγιά ο ίδιος στην πατρίδα του την Κύπρο και ότι όλα αυτά τα χρόνια η τέχνη του υπηρετεί συνεπώς την ανάγκη του να συντροφεύει με την αλήθεια της τέχνης και της ζωής του την ανάδειξη του δικαίου. 

Ο στιχουργός του θαυμάσιου αυτού τραγουδιού, που περιγράφει γλαφυρά τα γεγονότα και τους τόπους μέσα από βιωματική φλέβα, αφού οι πρόγονοί του ήρθαν από τη Σμύρνη και την Πόλη, μας κάνει κοινωνούς σε μια αναζήτηση μέσα από το παρελθόν, το παρόν και το αύριο, αναζητώντας υπομονετικά τη δίκαιη, παγκόσμια αλλά και ατομική, ίση αλήθεια, όντας σε ένα κόσμο άνισο. 

Ο ερμηνευτής, γόνος προσφύγων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, μεγαλωμένος με τις αφηγήσεις και τα τραγούδια τους, μεταφέρει με τη φωνή του ατόφιες τις μνήμες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της έκφρασής τους δεκαετίες τώρα, μέσα από τη δισκογραφία και τις συναυλίες του, καταθέτοντας το απόσταγμά τους στη νέα αυτή καλλιτεχνική δημιουργία. 

Ο ήχος του τραγουδιού εξελίσσεται μεταξύ του σήμερα και του τότε, έτσι με κύριο άκουσμα τα παραδοσιακά μουσικά όργανα της Σμύρνης ο συνθέτης καταθέτει το ευρύτερο διαχρονικό ταλέντο του σε ένα αποτέλεσμα λιτό και πλούσιο ταυτόχρονα. 

Μέσα στη φορτωμένη ανάγκη των ατόμων της κοινωνίας μας για έκφραση, οι δημιουργοί του τραγουδιού αυτού με τον τίτλο «Σμύρνη εσύ» το εναποθέτουν με ειλικρίνεια στα πόδια της κοινής αντίληψης και διάθεσης του παγκόσμιου πολίτη, στοχεύοντας σε μια αφορμή έμπνευσης του όντος δικαίου και αληθινού που κινείται αενάως στο αιώνιο, άχρονο και άχωρο.

«Από τα όμορφα τραπέζια και τ’ ασήμια στο μπουφέ

Τώρα ανάσες και κραυγές στη γη του τρόμου

Με ραβανί και μπακλαβά και της γιαγιάς το κιουνεφέ

Πώς να γλυκάνεις τον ξεριζωμό του πόνου

Από τα γλέντια, τις χαρές και το φλιτζάνι του καφέ

Τώρα η Αγία Φωτεινή τραυματισμένη

Να περιμένει απ’ το Θεό λίγη αγάπη για σεφτέ

Μες στην πατρίδα της την ίδια πια καμένη

Από τον Σίπυλο κοιτάζει δακρυσμένη η Παναγιά

Το άγιο χώμα αυτό να ξεδιψά με αίμα

Και να αγοράζονται ξανά με του Ιούδα τα φιλιά

Όνειρα ανθρώπων απ’ τη λόγχη προδομένα

Τώρα μονίμως σιωπηλά το χος κελντίν το μερχαμπά

Θόρυβο κάνουν πια τα κλάματα και οι πόνοι

Αυτόν που αντέχει να θυμάται από πού η σκούφια του κρατά

Αυτόν μια μέρα η ζωή τον δικαιώνει

Σμύρνη εσύ ονειρεμένη

Μάνα μου και ρίζα από γλυκάνισο

Ψάχνω ακόμα σ’ έναν κόσμο άνισο

Τη ζωή μου τη χαμένη

Σμύρνη εσύ ξεριζωμένη

Να φοβάσαι ακόμα δεν κουράστηκες

Μέσα μου ποτέ όμως δε μαράθηκες

Σήκω πάνω ανθισμένη

Σμύρνη εσύ αγαπημένη»

ΣΜΥΡΝΗ ΕΣΥ

Μουσική: Γιώργος Θεοφάνους 

Στίχοι: Θάνος Παπανικολάου 

Ερμηνεύει ο Πέτρος Γαϊτάνος

Κυκλοφορεί στις 12 Σεπτεμβρίου 2022 

Από την Panic Music

share on: