Στην Εκκλησία από το σπίτι

n

Στην Εκκλησία από το σπίτι

Με τον Πέτρο Γαϊτάνο

Μεγάλη Εβδομάδα & Ανάσταση

————————————————————————————–

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΙΟ ΠΑΘΟΣ – Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας

29 Απριλίου – Μεγάλη Πέμπτη 23.30

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΘΡΗΝΟΣ

30 Απριλίου – Μεγάλη Παρασκευή 21.30

ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΗΜΕΡΑ – Ύμνοι της Ανάστασης

2 Μαΐου 14.00 – Πάσχα

————————————————————————–

Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών

“Στην Εκκλησία από το σπίτι – Μεγάλη Εβδομάδα & Ανάσταση, με τον Πέτρο Γαϊτάνο” , τιτλοφορείται η νέα παραγωγή της Περιφέρειας Αττικής και έχει ως στόχο της, λόγω της ειδικής συνθήκης της πανδημίας που ζούμε, να δώσει τη δυνατότητα στους εκατομμύρια Έλληνες πιστούς εντός κι εκτός της Ελλάδας, που δεν θα μπορούν να επισκεφθούν κανονικά τους ιερούς ναούς την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης, να παρακολουθήσουν από το χώρο του σπιτιού τους τους σημαντικότερους ύμνους και ευαγγελικά κείμενα της κορυφαίας εκκλησιαστικής περιόδου μέσω διαδικτύου. Η παραγωγή ανατέθηκε στο σημαντικό Έλληνα καλλιτέχνη Πέτρο Γαϊτάνο, τον κατ’ εξοχήν αντιπροσωπευτικό ερμηνευτή ύμνων στην Ελλάδα που με τη μοναδική και συγκλονιστική φωνή και την πορεία του έχει δεθεί στη συνείδηση των Ελλήνων και με αυτή την περίοδο, έχει ηχογραφήσει 44 δίσκους με εκκλησιαστικό υλικό, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν γίνει πολλαπλά πλατινένιοι, ενώ το σύνολο των πωλήσεων των δίσκων αυτών έχει ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στην ιστορία της μουσικής αυτής. Έτσι η Περιφέρεια Αττικής προτείνει φέτος το Πάσχα συντροφιά με τον πιο αγαπητό ερμηνευτή ύμνων της χώρας, αφού το πανελλήνιο τον έχει ξεχωρίσει εδώ και 3 δεκαετίες και τον έχει ζεστά στην καρδιά και τη ζωή του σε ότι κάνει σε σχέση με τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες σχετικά με το σύγχρονο τραγούδι, το παραδοσιακό, αλλά και τη Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική.

Ο Πέτρος Γαϊτάνος είναι αυτός που έφερε στο προσκήνιο και τη ζωή όλων των Ελλήνων τους βυζαντινούς ύμνους και την εκκλησιαστική έκφραση, ενώ είναι αυτός που δημιούργησε ένα νέο καλλιτεχνικό είδος που αφορά την σκηνοθετημένη ηχητική καταγραφή ιερών προσώπων & κορυφαίων ιστορικών βιβλίων της Ορθοδοξίας. Η εργασία χωρίζεται σε 3 κύρια μέρη και αφορά επιλογή των σημαντικότερων ύμνων και αναγνωσμάτων από τα πρωτότυπα κείμενα των Ευαγγελίων, για τα πάθη & την Ανάσταση του Ιησού Χριστού.

Τα γυρίσματα έγιναν στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας και δεύτερο μεγαλύτερο των Βαλκανίων.

Με τη συμμετοχή 12 χορωδών που αποτελούν τη βυζαντινή χορωδία με χοράρχη τον Πέτρο Δασκαλοθανάση και Αναγνώστη τον Κωνσταντίνο Γιαλίνη, έγινε μαγνητοσκόπηση – ηχογράφηση κινηματογραφικού επιπέδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος ιερός ναός επιλέγει εκτός από την τεράστια και μεγαλοπρεπή κατασκευή του και για την μοναδική και σπάνια ηχητική του, έτσι ώστε η υψηλής ποιότητας ηχογράφηση να αποδώσει μια ουράνια και απολύτως φυσική ακρόαση. Το πρόγραμμα των συναυλιών αποτελείται από μια επιλογή των αντιπροσωπευτικότερων και σημαντικότερων ύμνων της περιόδου, ενώ πρόκειται για αιώνια αριστουργήματα μελοποίησης και ποίησης που οι Χριστιανοί ψάλλουν στους ναούς εδώ και πολλούς αιώνες!

Τέλος οι συναυλίες θα συνοδεύονται με νοηματική γλώσσα από το μοναδικό άνθρωπο που γνωρίζει και μπορεί να επικοινωνήσει σε αυτή τη μοναδική γλώσσα τα αρχαία κείμενα των ψαλμών και των ευαγγελίων της Χριστιανοσύνης.

Συμμετέχει η βυζαντινή χορωδία Μελίρρυτον

Χοράρχης: Πέτρος Δασκαλοθανάσης

Αναγνώστης: Κωνσταντίνος Γιαλίνης

Ερμηνεία στη Νοηματική γλώσσα: Στράτος Πατρινός

Η βυζαντινή χορωδία αποτελείται από τους:

1. Δασκαλοθανάσης Πέτρος ( Διεύθυνση – Επιμέλεια )

2. Αθανασίου Ιωάννης

3. Δρακόπουλος Αναστάσιος

4. Δασκαλοθανάσης Δημήτρης

5. Διαμαντόπουλος Παναγιώτης

6. Ζησιμόπουλος Κωνσταντίνος

7. Κακούρης Γρηγόριος

8. Παλτόγλου Θεόδωρος

9. Παπαγεωργίου Βασίλειος

10. Ρωμυλιώτης Γεώργιος

11. Τρασάνης Χαράλαμπος

12. Φουρλάνος Χριστογιάννης

Βοηθός διεύθυνσης χορωδίας: Ελένη Φουρλάνου

Ηχοληψία – επεξεργασία ήχου: Ηλίας Λάκκας

Μουσική επιμέλεια: Πέτρος Γαϊτάνος

Σκηνοθεσία: Στέφανος Κοσμίδης

Διεύθυνση παραγωγής: Νίκος Μπλέκας

Η παραγωγή τελεί υπό τις προσωπικές ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ Ιερωνύμου

share on:

Share on facebook