b16

η φωτογραφία στη ζωή μου

Από πολύ μικρό παιδί με συνάρπαζε, έτσι σύντομα απέκτησα μια φωτογραφική μηχανή και φωτογράφιζα ανώριμα ό,τι μου κινούσε το ενδιαφέρον στο χωριό μου και στις εκδρομές που πηγαίναμε μετέπειτα παιδιά με το σχολείο.
Αργότερα, όταν κατέβηκα να εγκατασταθώ στην Αθήνα, αγόρασα μια μηχανή Ζενίθ και φωτογράφιζα συνεχώς την Αθήνα που με είχε μαγέψει.
Θυμάμαι με τι λαχτάρα πήγαινα να πάρω τις εμφανισμένες φωτογραφίες μου από το φωτογραφείο που υπήρχε στην Χαρίλαου Τρικούπη στο κέντρο της Αθήνας, όταν πήγαινα πιο πάνω στη Διδότου στο ωδείο για μάθημα.

Έχω πάνω από 2000 αρνητικά από φιλμ έγχρωμα και ασπρόμαυρα σε ειδικές θήκες με ρυζόχαρτο και λεπτομέρειες της κάθε φωτογραφίας….. από τότε μου άρεσε το νοικοκυριό και η τάξη.
Μετά με απορρόφησε η καριέρα μου και έδωσα όλο μου τον εαυτό εκεί. Αφού έκανα έναν καλό κύκλο 15 χρόνων με συναυλίες, δίσκους, εμφανίσεις στα ΜΜΕ, πολύ και πυκνή καλλιτεχνική δράση, αισθάνθηκα την ανάγκη να ξανακάνω παρέα με τη φωτογραφική μου μηχανή, έτσι αγόρασα μια νέα ψηφιακή μηχανή, συντονίστηκα με τα προγράμματα επεξεργασίας στα κομπιούτερ μου και άρχισε ή μάλλον συνεχίστηκε το υπέροχο ταξίδι αναβαθμισμένο και ικανότερο.
Έτσι, αν μπορούσαμε να δούμε σαν ταινία τη δράση μου σε σχέση με τη φωτογραφία, θα βλέπαμε τον Πέτρο σε περιοδείες σε όλο τον πλανήτη να τραγουδάει και να μοιράζεται την έκφρασή του και τα ταλέντα του και να ξεκλέβει – αλητεύει με τη φωτογραφική του μηχανή σε άλλους κόσμους, έτσι εδώ και μια δεκαετία δεν αποχωρίζομαι ποτέ τη φωτογραφική μου μηχανή όπου πάω για ταξίδι.
Μου αρέσει να ταξιδεύω και να αφουγκράζομαι άλλους τόπους και λαούς και όλες αυτές τις εμπειρίες τις εντάσσω κατά κάποιο τρόπο στις τέχνες μου, ακόμη και αν δε φαίνεται, κάθε βαθιά εμπειρία έκφρασης και συμπεριφοράς ενός αρχαίου ή και σχετικά σύγχρονου λαού διευρύνει την αντίληψη και την παιδεία μου, καθοριστικό στοιχείο για την ωρίμανση ως λέγεται του καλλιτέχνη.
Συνάμα πλέον ξεκλέβω αυτές τις εμπειρίες και τις αποτυπώνω όπως μπορώ καδράρωντάς τες στη φωτογραφία. Τα φώτα της Broadway στο Manhattan τα ατένισα με τη δική μου ματιά και τα φυλάκισα στο φακό μου, όπως και όλες τις πολιτείες της Αμερικής που επισκέφτηκα, τις Πυραμίδες και τη λάγνα Αλεξάνδρεια στην Αφρική, την Τουρκία και τους Άγιους τόπους στην Ασία, τους πιγκουίνους και την εξώκοσμη φύση στην Αυστραλία, τις πόλεις και τη γεωδαισία στην Ευρώπη, αλλά και τις παγωμένες γαίες του πλανήτη!
Φυσικά, έχω χιλιοφωτογραφίσει την αγαπημένη μου χώρα την Ελλάδα.Για έναν φωτογράφο η χώρα αυτή είναι ο παράδεισος του φωτός και της εικόνας, αφού το καθοριστικότερο πράγμα στη φωτογραφία, μετά την αισθητική καδραρίσματος του φωτογράφου, είναι το φως !
Η Ελλάδα είναι γεμάτη ευλογία από τον Θεό, είναι μια χώρα πλημμυρισμένη από χάρη Θεού, αυτό δεν ξέρω αν ισχύει ακριβώς και για την πνευματική ισχύ των πραγμάτων, σίγουρα όμως η κτιστή της παρουσία είναι γεμάτη από το φως του Θεού, όπως μπορεί αυτό βέβαια να εφαρμοστεί στην πεπερασμένη και φτωχή γήινη πραγματικότητα.
Έτσι λοιπόν η Ελλάδα με συναρπάζει συνεχώς και μου αρέσει να τη φωτογραφίζω, όταν πηγαίνω κάπου διακοπές δε η μισή χαρά μου είναι η φωτογραφία. Συνηθισμένος να είμαι μόνος το δυνατόν, ταξιδεύοντας με το τζιπ μου στα πιο έρημα μέρη, η φωτογραφική μηχανή και οι φακοί μου γίνονται η καλύτερη παρέα. Ταυτόχρονα, δοξάζω τον Θεό για όλα αυτά που συναντώ στην τέλεια ευλογημένη κτίση, την πλασμένη από τα δικά Του χέρια. Πολλές φορές, πηγαίνοντας σε ένα ερημοκλήσι θαυμάζω εσωτερικά και ψάλλω, ή σε μια ερημική παραλία που βρήκα μετά από πολλή ώρα περπάτημα, τραγουδάω παραδοσιακά τραγούδια, ή τους Έλληνες ποιητές, φωτογραφίζω και ζω ένα πανηγύρι, με αυτές τις εμπειρίες απορώ πως ακόμη οι άνθρωποι έχουν πάντα τόση ανάγκη από ανθρώπινη παρέα για να νιώθουν όμορφα στη ζωή !
Επειδή όμως και η επικοινωνία μεταξύ μας είναι ευλογημένη, είστε όλοι καλεσμένοι μου στο ατέλειωτο αυτό ταξίδι, άλλωστε στις φωτογραφίες μου πρωταγωνιστούν συχνά οι άνθρωποι, χαλαρώστε λοιπόν και αφεθείτε στο κλικ της μηχανής μου, δέστε με τα δικά μου μάτια και την αισθητική τη δημιουργία. Ως καλλιτέχνης και του λόγου, ιδιαιτέρως δε αυτού, συνδυάζω αυτές τις φωτογραφίες με δικά μου σχόλια, πεζά ή ποιητικά, ιδιαιτέρως πνευματικά, για να διευρύνω το νου και την καρδιά μας, αλλά και για να εκφράσω πώς βίωσα την κάθε στιγμή της φωτογραφίας.
Εσείς συνδυάστε τα τραγούδια και τις ερμηνείες μου όπως εσείς θέλετε ώστε να ζούμε ένα διαδραστικό παιχνίδι, άλλωστε πάντα σας θέλω διαδραστικούς σε ό,τι κάνω.
Δέστε ζώνες και φύγαμε, στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο φωτογραφίες ! Και προστίθενται όλο και πιο πολλές.
Τέλος, θέλω όλες αυτές τις φωτογραφίες και τη δράση μου αυτή να τη συμπυκνώσω σε μια ευχή για την ανάπαυση της ψυχής του πατέρα μου Μιχάλη, γιατί, όταν πια μεγάλωσα, συνειδητοποίησα ότι ο μπαμπάς μου είχε φωτογραφική μηχανή και φωτογράφιζε πολύ τη ζωή του –  στο σπίτι μας είχαμε εκατοντάδες φωτογραφίες που αργότερα έμαθα ότι ήταν του μπαμπά – εκτός λοιπόν από όλα τα άλλα επίκτητα υπέροχα που μου μετέδωσε, με μπόλιασε και με τα ενδιαφέροντα γονίδιά του.
Πέτρος Γαϊτάνος
Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2014 μ.Χ.Μπροστά μας το αεροδρόμιο της Ρόδου


Γυαλί, δίπλα στη Νίσυρο, νησάκι εξορύξεωνΝίσυροςΤουρκικά παράλια

Λίγο πριν τον αεροδιάδρομοΗ τελευταία κλήση και προσγειωνόμαστεΜε το πλοίο για τη Χάλκη!Έξω από ένα άλλο μοναστήρι!!!!

Ακόμη και τα ζώα έχουν μια ηρεμία, μια ευλογία αλλιώτικη…Φτάσαμε και μου αρέσει πολύΜεταξύ των κάστρων και των υπέροχων παραλιών γρήγορα με απορρόφησαν τα μοναστήρια της Ρόδου, κάπου χαμένος όπως πάντα στα πιο έρημα μέρη ο δρόμος μου με έβγαλε σε ένα υπέροχο μοναστηράκι του Ιωάννου Θεολόγου, ένας μοναχός και όλα ωραία, μόλις με κατάλαβε μου λέει, « για ψάλλε μου το απολυτίκιο του Αγίου να δω πως το λες…, » « … πάτερ δεν το θυμάμαι…. », «έλα πες το όπως νομίζεις » μου λέει και με πάει στο ψαλτήρι.
Το βιβλίο μπροστά, δεύτερος ήχος και ο ευλογημένος λόγος περί του φωτεινού Ευαγγελιστού, Αγίου και αγαπημένου μαθητού να ρέει, όπως και η αυθόρμητη ψαλμουδιά… σιωπή και ο μοναχός να χαίρεται, έτσι απλά και σιωπηλά, δεν άντεξε και μου λέει « μεγάλο χάρισμα σου έδωσε ο Θεός, γι’ αυτό αδιάκοπα να τον δοξάζεις ».
Παίρνω την ευχή του και συνεχίζω…Ρόδος, στη μονή του Ιωάννου ΘεολόγουΜε τους φακούς μου φωτογραφίζω τα πάντα, πρόσωπα, ζώα , φυτά, τοπία, εικόνες, όλα! Και φυσικά δεν χάνω την ευκαιρία να φωτογραφίζω ότι όμορφο γύρω μου…!!!Ρόδος στις πεταλούδεςΙδαίτερες φάσεις, ιδιαίτεροι άνθρωποι !!…Ρόδος στο Πρασονήσι, γεμάτο windserfing και θαλάσσια σπόρ!! Ένας διάδρομος φυσικός ένα μικρό μονοπάτι στο νότιο άκρο του νησιού και ταυτόχρονα η μια πλευρά με δυνατούς ανέμους και η άλλη σε απόλυτη γαλήνη, ο δρόμος έχει 2 μέτρα πλάτος …Με αυτά τα φιλαράκια δένομαι πιο πολύ και γίνομαι ένα με την άμμο και μαζί τους, όταν συναντώ παιδιά ανοίγει η καρδιά μουΡόδος στις πεταλούδεςΜε αυτά τα φιλαράκια δένομαι πιο πολύ και γίνομαι ένα με την άμμο και μαζί τους, όταν συναντώ παιδιά ανοίγει η καρδιά μουΡόδος στο Πρασονήσι, γεμάτο windserfing και θαλάσσια σπόρ!! Ένας διάδρομος φυσικός ένα μικρό μονοπάτι στο νότιο άκρο του νησιού και ταυτόχρονα η μια πλευρά με δυνατούς ανέμους και η άλλη σε απόλυτη γαλήνη, ο δρόμος έχει 2 μέτρα πλάτος …Βραδινή βόλτα στα κάστρα της Ρόδου, λιμάνι και το κάστρο της πάντα εκεί…Καστελόριζο!!!Καστελόριζο!!!Καστελόριζο!!! Σε ξωκλήσιΚαστελόριζο!!!Καστελόριζο!!!Καστελόριζο!!!

Μόλις έφτασα στο λιμανάκι του μαγεύτηκα! Με καλωσόρισε μια θαλάσσια χελώνα στα καταγάλανα νερά, πήρα τη μηχανή μου και φωτογράφιζα ασταμάτητα με το στόμα ανοιχτό, τόσο απλή ομορφιά βαλμένη και εναρμονισμένη στη θεϊκή δημιουργία από τα χέρια των ανθρώπων! Είμαστε κι εμείς λοιπόν άξιοι αυτής της ομορφιάς, όντας πλασμένοι από τα ίδια πανευλογημένα χέρια!!!!!!Καστελόριζο!!!Καστελόριζο!!!
Βόλτα με τον βαρκάρη τον Αντώνη, κινήσαμε να πάμε για την γαλάζια σπηλιά, « θέλω να σε πάω εκεί Πέτρο μου, θα σου αρέσει πολύ, αλλά σε παρακαλώ αν μπορείς ψάλε μου έναν ύμνο εκεί μέσα, είναι όνειρό μου », μου είπε, την άλλη μέρα πρωί ξεκινήσαμε με το βαρκάκι του και άλλους 4, μαζί και 3 τούρκοι.
Όταν φτάσαμε στη σπηλιά………..!!!! Χάζεψα!!!! Βουτήξαμε για μπάνιο και χάθηκα στα καταγάλανα νερά που φωσφόριζαν με ένα πλημμυρισμένο  μπλε μοναδικό, αχ Θεέ μου έλεγα Θαυμαστά τα έργα Σου, έτσι και ο Αντώνης όταν μπήκαμε, αφού σκύψαμε όλοι γιατί το άνοιγμά της ήταν μισό μέτρο, μου είπε μέσα σε αυτό το μαγικό μέρος «κάνε μου τη χάρη αν μπορείς… », εγώ δεν το συνηθίζω να τραγουδώ ή να ψέλνω όπου να είναι αν δεν το αισθάνομαι, εκεί όμως ο τόπος με μάγεψε, αλλά περισσότερο η πίστη και η καθαρότητα του αιτήματος, έψαλα έναν στίχο από τους ψαλμούς του Δαυίδ και ο Αντώνης καθόταν προσοχή, σαν να συνέβαινε κάτι πανίερο!!
Όταν τελείωσα έκανε το σταυρό του και με ευχαρίστησε λέγοντάς μου «σήμερα έζησα τη σημαντικότερη στιγμή της ζωής μου… », του είπα «κάτσε να κάνουμε ένα δώρο και στους τούρκους που είναι μαζί μας » και τραγούδησα ένα τούρκικο τραγούδι του Zeki Morren που μιλάει για τη μάνα, όταν τέλειωσα ξέσπασαν σε χαρά και χειροκροτήματα, μετά σωπάσαμε και βουτήξαμε στο γαλάζιο…..!!!
Φύγαμε και γυρίσαμε στο Καστελόριζο, μετά που έμεινα μόνος συλλογιζόμουν « για σκέψου έχω κάτι που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται τόσο έντονα συναισθήματα, αλλά περισσότερο σπουδαία, ψυχική ανάταση και επικοινωνία με τον Δημιουργό!» Κι έλεγα στον εαυτό μου, « άρα δώρο είναι και είναι θαυμαστό γιατί είναι από τον Πατέρα Δημιουργό δοσμένο, τίποτα δεν είναι δικό σου. Δόξα στο όνομά Του όμως που το έπλασε με μοναδικό τρόπο στην γήινη ζωή μου ».
Το Καστελόριζο μου έκλεψε την καρδιά!Καστελόριζο!!! Μανδράκι!Ηλιοβασίλεμα στο Καστελόριζο, αριστερά το νησί της Κυράς της Ρω!Σε μια παραλία στο Καστελόριζο στο νησάκι του Αη Γιώργη Έλληνες και ξένοι χορεύανε, σαν Ελληνική παλιά ταινία, χαρά και Ελλάδα!Στη γαλάζια σπηλιά!!Καστελόριζο.

Στιγμές αυθόρμητες, ΄΄πουλάκια μου εσείς δεν το καταλαβαίνεται, αλλά μοιράζομαι μαζί σας κάτι από τον παράδεισό σας΄΄.

Στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, στον εσπερινό της ΑγίαςΚαστελόριζο, Στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, στον εσπερινό της Αγίας, αααχ και στο βάθος μαγικά το λιμάνι του… παρέα με τη σημαία μας, να χρωματίζει με ευθύτητα την απλότητα της αιώνιας κτιστής παρουσίας του τόπου μας.Στο λιμάνι στο Καστελόριζο έβλεπα συνέχεια θαλάσσιες χελώνες να κολυμπάνε και να βγαίνουν που και που για να αναπνεύσουν με τα πνευμονάκια τους, καρδούλες μου…Καστελόριζο, Στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, στον εσπερινό της ΑγίαςΚαστελόριζο, θαλάσσιες χελώνες!Η είσοδος της γαλάζιας σπηλιάςΓαλάζια μαγεία!!!!Καστελόριζο γαλάζια σπηλιά !!Λουσμένος μέσα στα βαθειά νερά της λίμνης …!!!Καστελόριζο γαλάζια σπηλιά !! από μέσα προς την έξοδο αριστερά στο βάθοςΔεν υπήρχε περίπτωση να μην βουτήξω, μοναδική αίσθηση…!!!Κάρπαθος, στην Παναγία με τις τρεις πηγέςΚάρπαθος η Όλυμπος!!
Γεμάτο το μέρος χρώματα και χαμόγελα , τι αγάπη εισπράττω όπου πάω! Περίσσεια της αξίας μουΚάρπαθος η Όλυμπος!! Χάθηκα μέσα στα σοκάκια και τα χρώματά της, ένα σκηνικό αυθόρμητα στημένο κάτω από το φως της Ελλάδας!!!Κάρπαθος η Όλυμπος!! Δεν αφήνω τίποτα να μου φύγει…Κάρπαθος η Όλυμπος!!Κάρπαθος η Όλυμπος!!Κάρπαθος η Όλυμπος!!Κάρπαθος, η Όλυμπος!! Και η Παναγιά στολισμένη με τα στολίδια των γυναικών του τόπου, δια χειρός και καρδιάς!!!Κάρπαθος η Όλυμπος!! Ο Κύριος !!!!!!!!!!!! Στολισμένος κι Αυτός με τα χρώματα και τα υλικά της καρδιάς του τόπου!!!Κάρπαθος Μεσοχώρι, μόλις πάτησα το πόδι μου πήγα να ρωτήσω που είναι η εκκλησία της Παναγιάς και έτυχα στην μουσική οικογένεια του τόπου, αμέσως με βάλανε στο σπίτι τους, μαζευτήκανε με κεράσανε, με περιήγησαν και άρχισαν τα τραγούδια τους, οικογένεια Μάλτα, τους ευχαριστώ για τη φιλοξενίαΚάρπαθος Μεσοχώρι, αυτά είναι το καρδιακό μου διάλειμμαΚάρπαθος και η φαντασία απλώς … βιδώνεται… όλα έχουν κάτι να μας πουν, αγναντεύοντας το πέλαγοςΚάρπαθος, σε ένα ξωκλήσι, δεν έχω δει πιο γελοίες αγιογραφίες, σαν τον Καραγκιόζη είναι… ο μοναχός εκεί μου έλεγε : τι να κάνουμε δεν υπήρχε κάποιος να ασχοληθεί και ασχολήθηκε ένας κοσμικός άσχετος, τέλος πάντων λέω εγώ, από το τίποτα και το μέτριο εεε… κάτι είναι, βέβαια εδώ είναι χάλια, αλλά τες πα…Κάρπαθος ΌλυμποςΚάρπαθος !!!!Κάρπαθος και πολύ συχνά ευτυχώς στα νησιά μας συναντά κανείς αυτά τα ευλογημένα ζωάκια, πρόβατα και κατσίκες, εδώ ένα προβατάκι τρέχει γιατί το πλησιάζω με το αυτοκίνητο, ψυχούλα μου ατόφια…Κάσος, σε μονήΚάσος, σε ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, στον εσπερινό και η φιλοξενία συνεχίζεται, παντού αγάπη και νοικοκυριόΚάσοςΚάσος, σε μοναστήρι και πάλι με κεντητά των γυναικών από το περίσσευμα της καρδιάς τουςΚάσος!Κάσος

Θεέ μου και Κύριέ μου!!!Εσύ είσαι το Φως Κύριε! Δόξα στο όνομά Σου, χάνομαι στα μοναστήρια και τα ξωκλήσια. Τα θαυμαστά έργα Του και η αλήθεια Του κεντάει πανέμορφα την καρδιά μου!!!!!Αυτή είναι φάτσα…. άλλο ένα << άγριο φιλαράκι >> ΚάσοςΚάσος, γέλασα και λυπήθηκα μαζί, σε ένα καμπαναριό βάλανε αυτοί που προσφέρανε χρήματα για την αντικατάσταση της καμπάνας τα ονόματά τους και γράψανε με λεπτομέρεια τα ποσοστά συμμετοχής τους….. Κύριε ελέησον! Τι προσφορά! Σαν πινακίδα εκπτώσεων μου φαίνεται! Δεν το έχω ξαναδεί και δε θα μπορούσα να μην το φωτογραφήσω.
Αν και η ταμπέλα υπάρχει εκεί δημοσίως εγώ δε θέλησα να τους εκθέσω πανελλαδικά τους ανθρώπους.
Το είδα λοιπόν και αυτό!Κάσος! Και κάθε σημείο έχει τη δική του ομορφιά!Κάσος!Κάσος ! Ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και…. μια περαστική σκιά…Ανάφη! Πέστε μου τέτοια χρώματα που αλλού βρίσκει κανείς ;Κάσος !Κάσος !Ανάφη! να τα, τα φιλαράκια μου, τι φάτσες , τι μούρες!  Όταν τα συναντώ, είπαμε, αλλάζει η καρδιά μου, απλοποιείται και χαίρεται πολύ, τους πάω με χίλιαΑνάφη!Ανάφη ! ΧώραΑνάφη ! ΧώραΑνάφη, Παναγία Καλαμιώτισσα!!!!Ανάφη, Παναγία Καλαμιώτισσα!!!!Ανάφη, Παναγία Καλαμιώτισσα!!!!Ανάφη, Παναγία Καλαμιώτισσα!!!!Ανάφη, ανεβαίνοντας το μεγάλο μονοπάτι μέσα σε γκρεμούς, για να φτάσεις στην Παναγία την Καλαμιώτισσα!!!!Ανάφη, Παναγία Καλαμιώτισσα!!!!Ανάφη, Παναγία Καλαμιώτισσα!!!!Σαντορίνη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! χωρίς λόγιαΑνάφη, το μονοπάτι για την Παναγία Καλαμιώτισσα!!!!Ανάφη! Ανατολή ηλίου!!!Ανάφη , στην αυλή του δωματίου μου, πανσέληνος!!!
Σχεδόν γυμνός να φωτογραφίζω τη σιωπή που ρέει στη διάσταση της γης …!!!Ανάφη! Μονή της Ζωοδόχου πηγής, από εκεί ξεκινάει το μονοπάτι για την Παναγία την Καλαμιώτισσα!!!!Σαντορίνη!! Ακρωτήρι στα αρχαίαΣαντορίνη!! Τι ομορφιά Θεέ μου!!!!!!!!!!!!!!Σαντορίνη!!Σαντορίνη! Παγκόσμια ομορφιά, Ελλάδα!!!!!Σαντορίνη! Τι σας έλεγα για τα φιλαράκια μου, αυτό είναι φυσικότητα και αυθορμητισμός…Σαντορίνη! Παγκόσμια ομορφιά, Ελλάδα!!!!!Σαντορίνη! Παγκόσμια ομορφιά, Ελλάδα!!!!!Σαντορίνη! Παγκόσμια ομορφιά, Ελλάδα!!!!! Η Κόκκινη παραλία!!!Σαντορίνη! παγκόσμια ομορφιά, Ελλάδα!!!!! Ηλιοβασίλεμα!!!Σαντορίνη! Παγκόσμια ομορφιά, Ελλάδα!!!!! Όλα έχουν ρόλο, τοπία και άνθρωποι κι εγώ να <<χαζεύω >> στη ροή της ζωήςΣαντορίνη! Παγκόσμια ομορφιά, Ελλάδα!!!!!Στη μονή του Αγίου Γεωργίου στο Άνυδρο Γιαννιτσών, τα ζωάκια ήρεμα ζουνΣτη μονή του Αγίου Γεωργίου στο Άνυδρο Γιαννιτσών, τα ζωάκια ήρεμα ζουνΆγιο Όρος!!!Πηγαίνοντας για την επόμενη συναυλία στη λίμνη ΒόλβηΠηγαίνοντας για την επόμενη συναυλία στη λίμνη ΒόλβηΠηγαίνοντας για την επόμενη συναυλία στη λίμνη ΒόλβηΠηγαίνοντας για την επόμενη συναυλία απέφυγα τους δημόσιους δρόμους και χάθηκα πάλι σε ερημιές. Χαμένος πάλι στην ευλογία των ξωκλησιών και στα μάτια του Προδρόμου, εδώ κάποιος αγιογράφησε στον ουρανό και κατέβασε τις εικόνες μέσα από τις αχτίδες του Ήλιου!!!!Πηγαίνοντας για την επόμενη συναυλία απέφυγα τους δημόσιους δρόμους και χάθηκα πάλι σε ερημιές. Χαμένος πάλι στην ευλογία των ξωκλησιών και στα μάτια της Παναγίας μας και του μικρού Χριστού!!!! Εδώ κάποιος αγιογράφησε στον ουρανό και κατέβασε τις εικόνες μέσα από τις αχτίδες του Ήλιου!!!!Και η ομορφιά πάντα εκεί συσσωρευμένη στα…. γλυκά μονοπάτια τηςΠηγαίνοντας για την επόμενη συναυλία απέφυγα τους δημόσιους δρόμους και χάθηκα πάλι σε ερημιές. Χαμένος πάλι στην ευλογία των ξωκλησιών! Τι ωραία ! Τμήμα της αγιογραφίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τον Χριστό, τον Υιό και Θεό Της να Την κρατάει στην αγκαλιά Του!!!!Πηγαίνοντας για την επόμενη συναυλία απέφυγα τους δημόσιους δρόμους και χάθηκα πάλι σε ερημιές. Χαμένος πάλι στην ευλογία των ξωκλησιών και στα μάτια του Κυρίου, εδώ κάποιος αγιογράφησε στον ουρανό και κατέβασε τις εικόνες μέσα από τις αχτίδες του Ήλιου!!!!Φύγαμε για Άγιο Όρος!!!Άγιο Όρος!!! Αυτό λοιπόν είναι το ομορφότερο απείραχτο μέρος της χώρας μας και βέβαια το πιο ευλογημένο και πλήρες!
Εδώ οι άνθρωποι αφήνουν ακόμη τον Θεό να κατεβάζει τα χέρια Του και να πλάθει με το πεντακάθαρο πνεύμα Του τον τόπο και να αφήνει έτσι ανέπαφο τον τρόπο του που αναπνέει μέσα από την αμετάκλητη ανάσα Του!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Άγιο Όρος!!!Στη μονή του Αγίου Γεωργίου στο Άνυδρο ΓιαννιτσώνΣτη μονή του Αγίου Γεωργίου στο Άνυδρο Γιαννιτσών, τι ωραία συνάντηση με τις μοναχές, έψαλα στην Παναγία μπροστά και οι μοναχές σιωπηλές σαν στρατιά αγγέλων χωρίς ανάσα να ακούν, τις ευχές τους να έχουμε, ψυχούλες μου καλές, η φιλοξενία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι βαθειά, καρδιακή, αληθινή!Άγιο Όρος ! Αγία Άννα!Άγιο Όρος !Άγιο Όρος !Άγιο Όρος! Κυριακό Αγίας Άννης!Άγιο Όρος! Αγία Άννα, πας με τα πόδια ή με τα μουλάρια, όταν είναι διαθέσιμαΆγιο Όρος!Άγιο Όρος! ΚαυσοκαλύβιαΆγιο Όρος! Καυσοκαλύβια, Έρημος, απλότητα…Άγιο Όρος! Κυριακό Αγίας Άννης! Και τα βιβλία πάντα εκεί σαν αιώνιο τάμα…Άγιο Όρος! Καυσοκαλύβια, Έρημος.
Ο Πατέρας Θεόδωρος και ο Πατέρας Νεόφυτος μιλάνε και μας φωτίζουν το δρόμο..Άγιο Όρος! Καυσοκαλύβια, έρημοςΆγιο Όρος!Άγιο Όρος! ……………………Άγιο Όρος!Άγιο Όρος! Κυριακό Αγίας Άννης!Άγιο Όρος!Κάρπαθος, στην Παναγία συνάντησα και μια φωλιά με χελιδόνια, τρία στοματάκια και ο γονιός να τα ταϊζει τροφή και αγάπη, αυτή είναι συνέπεια! Αυτή είναι η φύση!Θάσος!Θάσος!Θάσος!Δράμα, πηγές του ποταμού Αγγίτη! Εδώ μεγάλωσα…. Παιδικά χρόνια σαν παράδεισος !Δράμα, πηγές του ποταμού Αγγίτη! Εδώ μεγάλωσα…. Παιδικά χρόνια σαν παράδεισος !Δράμα, πηγές του ποταμού Αγγίτη! Εδώ μεγάλωσα…. Παιδικά χρόνια σαν παράδεισος !
Κάποιος ευλογημένος έκανε με πύρωμα τον γλυκύτατο Ιησού πάνω στο δέντρο, μπράβο του!Δράμα, πηγές του ποταμού Αγγίτη! Εδώ μεγάλωσα…. Παιδικά χρόνια σαν παράδεισος !
Εδώ φωτογραφίζοντας μια αράχνη και τον θαυμαστό ιστό τηςΔράμα, πηγές του ποταμού Αγγίτη! Εδώ μεγάλωσα…. Παιδικά χρόνια σαν παράδεισος !Δράμα, πηγές του ποταμού Αγγίτη! Εδώ μεγάλωσα…. Παιδικά χρόνια σαν παράδεισος !Δράμα, πηγές του ποταμού Αγγίτη! Εδώ μεγάλωσα…. Παιδικά χρόνια σαν παράδεισος !Χάλκη!Χάλκη!Χάλκη! Και το χρώμα επιμένειΑγκίστρι, σε ξωκλήσι, με ηρεμία και ΘεόΑγκίστρι, συναντώντας τα φιλαράκια μου…Βίλια Αττικής στον Ι. Ν Μεταμορφώσεως, ένας υπέροχος ναός του Τσίλερ, πριν λίγους μήνες μέσα του έκανα συναυλία με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας!Αγκίστρι… και ο, τι συνδέεται με τον Δημιουργό πάντα να τραβάει την προσοχή!Αγκίστρι, ΑπόνησοςΑγκίστρι, ΔραγωνέραΑγκίστρι, Μάριζα, ωραίες στιγμές!Αγκίστρι, ΑπόνησοςΑγκίστρι, σε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμαΑγκίστρι, ΜάριζαΑγκίστρι !Πάνω από το φαράγγι του Αγγίτη ποταμού στην Αλιστράτη ΣερρώνΓυρίζοντας από το σπήλαιο της Αλιστράτης Σερρών! Με τη ματιά του φωτογράφου και συνεργάτη τη φύση, παίζοντας με τη συγκυρία της αιώνιας πλάσης, εκεί όπου η ζωή συνεχίζεται…Στους αρχαίους Φιλίππους, Βασιλική Β΄ !Ήταν ένας παράδεισος η διαδρομή Μ2 στο φαράγγι του Αγγίτη στην Αλιστράτη !!Στους αρχαίους Φιλίππους, Βασιλική Β΄ !Στις πηγές των θερμών λουτρών στις Θερμοπύλες !Στο φαράγγι του Αγγίτη ποταμού στην Αλιστράτη Σερρών!Το ποτάμι στη Λυδία στους Φιλίππους της Καβάλας, εκεί που βαφτίστηκε η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή η Λυδία από τον Απόστολο Παύλο !Θεσσαλονίκη βράδυ μετά από βροχήΣαμοθράκη Παναγία η Κρεμνιώτισσα !!!! Χαλαρά μετά το μπάνιο στην παχιά άμμο ανηφόρισα και συνάντησα αυτό το υπέροχο κι ευλογημένο μέρος, ο Μανόλης εκεί να μας προσφέρει ντόπιο κατσικίσιο τυρί που φτιάχνει ο ίδιος με μέλι και σουσάμι, ντόπια όλα και πεντανόστιμα και ευτυχώς δεν έπαιζε σκυλάδικα στα ηχεία του, όπως δυστυχώς στα περισσότερα ελληνικά μαγαζιά, αλλά μέσα στο άγριο τοπίο ακουγόταν μόνον ο αέρας και ο ήχος από ένα ούτι!!Σαμοθράκη στη λιμνοθάλασσαΣαμοθράκη Παναγία η Κρεμνιώτισσα !!!! Χαλαρά μετά το μπάνιο στην παχιά άμμο ανηφόρισα και συνάντησα αυτό το υπέροχο κι ευλογημένο μέρος!Σαμοθράκη Παναγία η Κρεμνιώτισσα !!!! Χαλαρά μετά το μπάνιο στην παχιά άμμο ανηφόρισα και συνάντησα αυτό το υπέροχο κι ευλογημένο μέρος!Σαμοθράκη στα σοκάκια στη Χώρα βράδυΣτο μοναστήρι στον Άγιο Ανδρέα στη μύτη της κατεχόμενης Κύπρου, στην ωραία πύλη ξεπροβάλλει ό,τι ωραιότερο!!!!!!!! Ο Ιησούς ! Ο Χριστός !!!! Πάντα συντροφιά να Τον αναζητώ μέσα μου και γύρω μου, υπέροχη η αίσθηση να Τον συναντώ αποτυπωμένο στους αιώνιους τρόπους έκφρασης των ελληνικών μοναστηριών!Στα κατεχόμενα στην Κύπρο, μια περιοχή με πολλά και προστατευόμενα γαϊδούρια, τι υπέροχα ζώα!Αρχαίο θέατρο στην Αρχαία Σαλαμίνα της Κύπρου.
Ώρες ήμουν χαμένος μόνος βράδυ στα κατεχόμενα μονοπάτια, να αναζητώ και να αφουγκράζομαι το πέρασμα του Παύλου από αυτό το σημείο, ερχόμενος για την έναρξη της πρώτης του περιοδείας!!!Ο Σαύλος και ο Βαρνάβας στην Κύπρο
Αρχή της πρώτης περιοδείας
4 Έτσι, λοιπόν αυτοί, σταλμένοι από το Άγιο Πνεύμα, κατέβηκαν στη Σελεύκεια κι από ‘κει με πλοίο πήγαν στην Κύπρο. 5 Όταν έφτασαν στη Σαλαμίνα της Κύπρου, κήρυτταν το λόγο του Θεού στις συναγωγές των Ιουδαίων. Βοηθό είχαν μαζί τους τον Ιωάννη. 6 Αφού διέσχισαν το νησί, έφτασαν στην Πάφο. Εκεί βρήκαν κάποιον μάγο και ψευδοπροφήτη Ιουδαίο, που λεγόταν Βαριησούς. 7 Αυτός ήταν φίλος του ανθύπατου Σεργίου Παύλου, που ήταν άνθρωπος συνετός. Ο Σέργιος Παύλος προσκάλεσε το Βαρνάβα και το Σαύλο και ζήτησε ν’ ακούσει το λόγο του Θεού. 8 Αλλά ο Ελύμας ο μάγος –γιατί έτσι μεταφράζεται το όνομά του– τους αντιστεκόταν και προσπαθούσε να εμποδίσει τον ανθύπατο να πιστέψει. 9 Τότε ο Σαύλος, που λεγόταν και Παύλος, πλημμύρισε από το Άγιο Πνεύμα, τον κοίταξε διαπεραστικά 10 και του είπε: «Γιε του διαβόλου! Είσαι γεμάτος από κάθε είδους πονηριά και ραδιουργία και πολεμάς καθετί το καλό. Δε θα πάψεις να διαστρεβλώνεις τους ίσιους δρόμους του Θεού; 11 Τώρα το χέρι του Κυρίου θα πέσει πάνω σου: θα τυφλωθείς και για ένα διάστημα δε θα βλέπεις τον ήλιο». Την ίδια στιγμή έπεσε πάνω του ομίχλη και σκοτάδι κι άρχισε να περιφέρεται εδώ κι εκεί ζητώντας να τον χειραγωγήσουν. 12 Τότε ο ανθύπατος, όταν είδε αυτό που έγινε, πίστεψε, γιατί ήταν βαθιά εντυπωσιασμένος από τη δύναμη που είχε η διδασκαλία του Κυρίου.Αμμόχωστος, παλιός ναός !!Αμμόχωστος, Ιερός ναός Αγίου Νικολάου !! Τώρα Τζαμί…..Δυτική Κύπρος, υπέροχα φυσικά σοκάκια.
Τόπος της γέννησης της Αφροδίτης … και οι άνθρωποι αδιόρθωτοι, ακόμη να ψάχνουν τη θεότητα στις πέτρες και στα ξόανα και βέβαια το μέρος είναι ένα εμπορικό καλοστημένο τίποτα….Αμμόχωστος, Ιερός ναός Αγίου Νικολάου !! Τώρα Τζαμί…..Αμμόχωστος, παλιός ναός !!Αμμόχωστος, Ιερός ναός Αγίου Νικολάου !!Στα κατεχόμενα στην Κύπρο, μια περιοχή με πολλά και προστατευόμενα γαϊδούρια, τι υπέροχα ζώα!Στα κατεχόμενα στην Κύπρο, μια περιοχή με πολλά και προστατευόμενα γαϊδούρια, τι υπέροχα ζώα! Εδώ ένα γλυκύτατο μικρό θηλάζει από τη μητέρα του γάλα.
Μου αρέσει πάρα πολύ αυτή η σκηνή, η σκηνή οποιουδήποτε ζωντανού πλάσματος να θηλάζει και να γίνεται ένα με τη ρίζα της κτιστής του ύπαρξης, σχέση υπέροχη!!!Ριζοκάρπασο, κατεχόμενη Κύπρος….Δυτική Κύπρος, υπέροχα φυσικά σοκάκια.
Τόπος της γέννησης της Αφροδίτης … και οι άνθρωποι αδιόρθωτοι, ακόμη να ψάχνουν τη θεότητα στις πέτρες και στα ξόανα και βέβαια το μέρος είναι ένα εμπορικό καλοστημένο τίποτα….Σαμοθράκη!!! Χαμένος στα σοκάκια στη Χώρα βράδυΣαμοθράκη!!! Χαμένος στα σοκάκια στη Χώρα βράδυΣαμοθράκη!!!Στο σπήλαιο του Μααρά στο χωριό μου! Ένα από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια στον πλανήτη!Γυρίζοντας από τη ΣαμοθράκηΣτο σπήλαιο του Μααρά στο χωριό μου! Ένα από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια στον πλανήτη!Στο σπήλαιο του Μααρά στο χωριό μου! Ένα από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια στον πλανήτη!Στο σπήλαιο του Μααρά στο χωριό μου! Ένα από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια στον πλανήτη!Γυρίζοντας από τη ΣαμοθράκηΣτο σπήλαιο του Μααρά στο χωριό μου! Ένα από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια στον πλανήτη!Γυρίζοντας από τη ΣαμοθράκηΣτο σπήλαιο του Μααρά στο χωριό μου! Ένα από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια στον πλανήτη!Στο σπήλαιο του Μααρά στο χωριό μου! Ένα από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια στον πλανήτη!Στο σπήλαιο του Μααρά στο χωριό μου! Ένα από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια στον πλανήτη!Στο σπήλαιο του Μααρά στο χωριό μου! Ένα από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια στον πλανήτη!Στην Κύπρο, σε ένα υπέροχο κτήμα που έχει φτιάξει η Στέλλα Γεωργιάδου, εδώ είμαι αγκαλιά με ένα νεογέννητο γαϊδουράκι…!!!! Τα ζώα, πόσο τα αγαπάω, είναι ατόφιο δίδαγμα προς το καλό!!Στην Κύπρο με την Στέλλα, είχε μια εκδήλωση με αρχαία ενδύματα και γιορτές σε ένα υπέροχο κτήμα που έχει φτιάξει για την προβολή της αρχαίας Ελλάδας στους τουρίστες.
Η Στέλλα μου ζήτησε να ενταχθώ στη γιορτή, εγώ με χαρά αμέσως έγινα ένα μαζί τους, οι φίλοι μας φωτογράφησαν κι εμείς μπήκαμε στο κλίμα των προγόνων μας.
Μου αρέσει να παίζω κάθε στιγμή της ζωής μου, να νιώθω παιδί, να αλλάζω το χρόνο και το συντονισμό της έκφρασής μου μέσα του,.
Η ζωή είναι τόσο ωραία όταν την χαίρεσαι απλά, σαν παιδί…….!!!!Στην Κύπρο με την Στέλλα, είχε μια εκδήλωση με αρχαία ενδύματα και γιορτές σε ένα υπέροχο κτήμα που έχει φτιάξει για την προβολή της αρχαίας Ελλάδας στους τουρίστες.
Η Στέλλα μου ζήτησε να ενταχθώ στη γιορτή, εγώ με χαρά αμέσως έγινα ένα μαζί τους, οι φίλοι μας φωτογράφησαν κι εμείς μπήκαμε στο κλίμα των προγόνων μας.
Μου αρέσει να παίζω κάθε στιγμή της ζωής μου, να νιώθω παιδί, να αλλάζω το χρόνο και το συντονισμό της έκφρασής μου μέσα του,.
Η ζωή είναι τόσο ωραία όταν την χαίρεσαι απλά, σαν παιδί…….!!!!Στην Κύπρο με την Στέλλα, είχε μια εκδήλωση με αρχαία ενδύματα και γιορτές σε ένα υπέροχο κτήμα που έχει φτιάξει για την προβολή της αρχαίας Ελλάδας στους τουρίστες.
Η Στέλλα μου ζήτησε να ενταχθώ στη γιορτή, εγώ με χαρά αμέσως έγινα ένα μαζί τους, οι φίλοι μας φωτογράφησαν κι εμείς μπήκαμε στο κλίμα των προγόνων μας.
Μου αρέσει να παίζω κάθε στιγμή της ζωής μου, να νιώθω παιδί, να αλλάζω το χρόνο και το συντονισμό της έκφρασής μου μέσα του,.
Η ζωή είναι τόσο ωραία όταν την χαίρεσαι απλά, σαν παιδί…….!!!!Στην Κύπρο με την Στέλλα, είχε μια εκδήλωση με αρχαία ενδύματα και γιορτές σε ένα υπέροχο κτήμα που έχει φτιάξει για την προβολή της αρχαίας Ελλάδας στους τουρίστες.
Η Στέλλα μου ζήτησε να ενταχθώ στη γιορτή, εγώ με χαρά αμέσως έγινα ένα μαζί τους, οι φίλοι μας φωτογράφησαν κι εμείς μπήκαμε στο κλίμα των προγόνων μας.
Μου αρέσει να παίζω κάθε στιγμή της ζωής μου, να νιώθω παιδί, να αλλάζω το χρόνο και το συντονισμό της έκφρασής μου μέσα του,.
Η ζωή είναι τόσο ωραία όταν την χαίρεσαι απλά, σαν παιδί…….!!!!Στην Κύπρο με την Στέλλα, είχε μια εκδήλωση με αρχαία ενδύματα και γιορτές σε ένα υπέροχο κτήμα που έχει φτιάξει για την προβολή της αρχαίας Ελλάδας στους τουρίστες.
Η Στέλλα μου ζήτησε να ενταχθώ στη γιορτή, εγώ με χαρά αμέσως έγινα ένα μαζί τους, οι φίλοι μας φωτογράφησαν κι εμείς μπήκαμε στο κλίμα των προγόνων μας.
Μου αρέσει να παίζω κάθε στιγμή της ζωής μου, να νιώθω παιδί, να αλλάζω το χρόνο και το συντονισμό της έκφρασής μου μέσα του,.
Η ζωή είναι τόσο ωραία όταν την χαίρεσαι απλά, σαν παιδί…….!!!!Στις σιωπηλές λίμνες της Μακεδονικής γης !Στις σιωπηλές λίμνες της Μακεδονικής γης !Στις σιωπηλές λίμνες της Μακεδονικής γης ! Παρέα με τα γιοφύριαΣτα ατέλειωτα μαγικά τούνελΣτις σιωπηλές λίμνες της Μακεδονικής γης !ΜύλοςΤα όρια της χρυσής ισορροπίας της φύσης με πολλαπλές συνέπειες!Πόρτο Κατσίκι, Λευκάδα !!!!!!Πόρτο Κατσίκι, Λευκάδα !!!!!!Αίγινα, ναός Αθηνάς ΑφαίαςΙκαρία!!!! Πόσο μου αρέσει το παιχνίδι των οριζόντων με το φως, χαμένος στις τροχιές του πλανήτηΦούρνοι, το λιμάνιεεεεε, Γέφυρα Ρίο ΑντίρριοΜετέωρα, μυστικά, αλητεύοντας στο μοναστήριΜονή Αγίου Παντελεήμονα, Νέα Πεντέλη, στα μονοπάτια μου……… θεοράτωςΤέμπη, οριοθετώντας την κρεμαστή γέφυρα πάνω από τον μυθικό ΠηνειόΟ Πανάγιος Τάφος του Ιησού Χριστού !!!!!!
ΙεροσόλυμαΤέμπη του Νέστου, απίστευτη στιγμή και συγκυρία, σαν πίνακας ζωγραφικής, δεν υπάρχει καμία παρεμβολή, είναι απόλυτα φυσική………..Χαμένος σε ένα βουνό της Μακεδονικής γης, να φωτογραφίζω με τηλεφακούς την έκλειψη της σελήνης….Στιγμές τρυφερές σε μια παλιά πόρτα με τη γατούλα στην ΈδεσσαΑπό τις πιο αγαπημένες μου φωτογραφίσεις, μου αρέσει πολύ να φωτογραφίζω τους κεραυνούς!! Εδώ στο δρόμο Δράμας – Σερρών, μέσα στο άγριο τοπίοΚουφονήσια!!!!!!!!!! Σπηλιά γάλακτοςΚέρκυρα!!!!!!!!!!!Δεν θυμάμαι που είναι εδώ, όμως η θάλασσα σαν λιωμένο πολύτιμο πετράδι και το ελεύθερο κατάστρωμα οριοθετούν το μαγικό βράδυΚυκλάδες!!!!Ζαγοροχώρια, μια ξεχωριστή αυτόνομη ομορφιά με οργανωμένες κοινωνίες και η Ελλάδα να μεγαλώνει και να στροβιλίζεται στον αιώνιο πανέμορφο ουρανό της με τις ατέλειωτες ομορφιές τηςΗράκλειο Χερσόνησος, χρώματα και ομορφιέςΔεν θυμάμαι που είναι εδώ, όμως η θάλασσα σαν λιωμένο πολύτιμο πετράδι και το ελεύθερο κατάστρωμα οριοθετούν το μαγικό βράδυ με το φεγγάρι να δίνει προσωπική παράστασηΤο γιοφύρι της ΆρταςΣπιναλόγκα, Κρήτη, Ελούντα, πώς να εξηγήσεις τους ανθρώπους και πόσο πρέπει να μακροθυμείς γι’ αυτούς ….Κρήτη με δροσερό νερό και ελληνικό καφέ, περνώντας στο διάβα μου κάπου έρημα, φιλοξενία σε σπίτι ανθρώπων που με θαυμάζουνΘεσσαλονίκη, ένα απόγευμα από το παλιό μου σπίτιΜετέωρα, μεταξύ γης και ουρανού… !!!
Μονή Αγίου ΣτεφάνουΔιαδρομή μεσοπέλαγα από Καβάλα για ΘάσοΤα Τέμπη του Νέστου!!! Μοναδική ομορφιά της Θρακικής γηςΜετέωρα, μεταξύ γης και ουρανού… !!!Φοβερή καταιγίδα θεατή από το μπαλκόνι μου, στον… ουρανό…Κάπου στο νομό Φθιώτιδας…. τι υπέροχο φως!!Αχ Ελλάδα!!Στο χωριό μου, στους κάμπους που έτρεχα και δούλευα μικρούλης. Κοκκινόγεια ΔράμαςΠόσο μου αρέσει να ταξιδεύω, με ρωτάνε όλοι, ΄΄ καλά ταξιδεύεις μόνος νύχτα μέρα; ΄΄, Μα αυτή είναι η ομορφιά, να είσαι μόνος και να ξεδιπλώνεις με χαρά κάθε προορισμό και διαδρομή. Εδώ οδεύοντας στην ορεινή ΧαλκιδικήΒουτούμι, Αντίπαξοι!!!!!!!!!Στο Νευροκόπι της Δράμας, ‘Άνοιξη !!!!Έτσι βλέπω τα βράδια από το σπίτι μου την Αθήνα και τον Αργοσαρωνικό, έως την Επίδαυρο, στο μπαλκόνι μου.Αττική γη!!!!!Ο δρόμος για την Αγία Κυριακή, το ξωκλήσι στο χωριό μου, βρίσκεται ακριβώς στην άκρη αυτού του δρόμου.
Φανταστείτε τον μικρό Πετράκη στα δεξιά και αριστερά χωράφια του δρόμου να γνωρίζει τη ζωή με σκληρή δουλειά και χαρά, οικογένεια, χωριό, τόπος, Θεός και καλώς ήρθες ζωή. Εδώ η φωτογραφία είναι τραβηγμένη φθινόπωρο. Το καλοκαίρι που κάναμε και τις γεωργικές δουλειές, η φύση ήταν ένας παράδεισος!!!!Ιαματικές πηγές Θερμοπυλών, ένας καταρράκτης να διαμορφώνει καθοριστικά τα πάντα γύρω του με μυστρί του το αλατούχο, θειούχο νερό από τα έγκατα της αιώνιας γης !!!!Το Κάστρο του Πλαταμώνα βράδυ, σαν σε άλλη εποχή, ο χρόνος τόσο καθοριστικός και ανύπαρκτος εν τέλει ….Λουτρά Πόζαρ Αλμωπία, ο μισός καταρράκτης με ζεστό νερό και άλλος μισός με παγωμένο………!!!! ΌνειροΛουτρά Πόζαρ Αλμωπία, ο μισός καταρράκτης με ζεστό νερό και άλλος μισός με παγωμένο………!!!! ΌνειροΚάθε φωτογραφία μου έχει το δικό της στόχο, τι υπέροχο ειναι να μπορείς να κάνεις πολλά και τελικά να συμπίπτουν οι στόχοι πολλών μέσα από τη ματιά ενός……..!!!!

Βερολίνο, ΓερμανίαΟι δρόμοι……..!!!!!!! Τρελαίνομαι να τους διανύω και να τους παγώνω στο φακό μου, όπως εγώ τους βλέπω και τους θέλω…. Εδώ βράδυ γυρίζοντας από την Ξάνθη προς Θεσσαλονίκη έξω από την Χρυσούπολη. Εγνατία ΟδόςΣτο Νιαγάρα στα σύνορα Καναδά και Η.Π.Α, Μάρτιος και παγωνιά παντού, στο βάθος ρέει ένα μέρος του διάσημου ημικυκλικού καταρράκτη, φανταστείτε εμένα μέσα στους πάγους να τρέχω με χαρά σαν παιδάκι να φωτογραφίσω το ξένο μέρος και τη γη μου, τον παγκόσμιο τόπο μου!!!!
2007 ξεκλέψαμε μια εκδρομή κάνοντας περιοδεία σε όλο τον Καναδά με συναυλίες και χιλιάδες κόσμου στις αίθουσες……Τι ευλογία αυτά τα χέρια των μανάδων!!! Τι ευλογία γενικά έχουν οι μάνες!!!! Πώς να χωρέσω την αγάπη τους που προκύπτει από όλα στο σώμα τους και τη μορφή τους; Τα χέρια!!! Τα χέρια όμως με συναρπάζουν, γιατί προδίδουν ανυπόκριτα τη θυσία. Γι’ αυτό όταν έδωσα τον τελευταίο ασπασμό στη μητέρα μου φίλησα τα χέρια της, γιατί με αυτά και με πολλούς ανυπολόγιστους κόπους με έκανε αυτό που είμαι, ήταν και τα δικά της τόσο ταλαιπωρημένα!
Ας αναπαύεται η ψυχή της, όπως και οι ψυχές όλων των μανάδων των ευλογημένων! Εδώ μια μάνα που με περίσσια αγάπη μας κάλεσε να μας κεράσει κάπου σε ένα παλιό σπίτι στην Έδεσσα.Μια ορισμένη ράγα και η ματιά που καδράρει και εστιάζει εκεί που δεν υποψιάζεται ο μη φωτογράφος, άλλη ματιά και ο καθένας με τη χάρη του και τη χάρη που του δόθηκε, εδώ ο Πετράκης αυθόρμητα ενεργοποιείται και κατευθύνεται σε πράγματα που είναι και δεν είναι, όπως το βλέπει ο καθένας….Η συγκυρία της στιγμής! Αυτό είναι βασικότατο στοιχείο της φωτογραφίας, Σαμοθράκη σε μία από τις πολλές βάθρες της, πέτυχα τη μια Λιβελούλα να πετάει… και την άλλη με ανοιχτά φτερά! Τα φτερά τους αυτά τα έντομα τα ανοίγουν για κλάσματα δευτερολέπτου, ενταγμένα και αυτά δόξα στο όνομά Του, στην τέλεια Δημιουργία Του!!!!!!!!!Αθήνα!!!!!!!!! Οι στήλες του Ολυμπίου ΔιόςΠοντικονήσι! ΚέρκυραΣτη λίμνη στο χωριό μου, στα Κοκκινόγεια της ΔράμαςΤο ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου στο χωριό μου στα Κοκκινόγεια της Δράμας, κι εδώ κυλιόμουνα παιδάκι στη φύση και έμπαινα να ανάψω τις καντήλες του με χαρά!Γιοφύρια!!!!!!!!! Άλλο αγαπημένο θέμα μου!
Μου αρέσουν ιδιαίτερα αυτά τα παλιά και φθαρμένα γεφύρια που γίνονται ένα με τη φύση, αυτή όλα τα υποτάσσει ευλογημένα στον υπέροχο και αξεπέραστο χαρακτήρα της.Ένα πάρκο στο Βερολίνο από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου που έμεινα πηγαίνοντας στην Πολωνία για να δώσω μια συναυλία.
Αυτό που με εντυπωσίασε, εκτός από τη σωστή εικόνα και συντήρησή του ήταν πως τα παιδάκια που έπαιζαν ήταν φρόνιμα και ειρηνικά και σκέφτηκα πως οι έλληνες λένε συνεχώς όταν φωνάζουν τα παιδιά τους ΄΄ παιδιά είναι τι να κάνουμε; … ΄΄, αυτά άραγε δεν είναι παιδιά; Πόσο βολεύουμε εμείς οι έλληνες την ατέλειά μας και τα χούγια μας τα ατελή με ωραίες δικαιολογίες……, ατέλειωτη η απαντοχή των ατελειών των ανθρώπων του τόπου μουΈνας αρχαίος ναός στη Σίκινο, ένας τόπος ήρεμος και ήσυχος, όπου υπάρχει ερημιά εκεί κι εγώ……Golden bridge, San Francisco USA, ήμουν εκεί για να δώσω συναυλία και δεν παρέλειψα φυσικά να περιηγηθώ στον τόπο που είναι ωραίος και οργανωμένος καταπληκτικά, το κλίμα μοιάζει με τον δικό μας και είναι ένας πολύ όμορφος τόπος, εκεί τραγούδησα σε έναν χώρο υπέροχο, σαν παραμύθι και οι Έλληνες μου έδειξαν πολλή αγάπη. Η γέφυρα αυτή είναι από τις διάσημες αφού γυρίστηκαν πολλά έργα του Hollywood την παλιά εποχήΔρόμος η ζωή και οι δρόμοι της κτιστής της κατεύθυνσης μου θυμίζουν και με κατευθύνουν στην πνευματική πορεία, πολύ μου αρέσουν οι δρόμοι, εδώ στους κάμπους του ΚιλκίςΤα εκκλησάκια μου αρέσουν πολύ και τα φωτογραφίζω, είναι μια συλλογή τεράστια και ενδιαφέρουσα, κάθε ένα και ένας καημός και ένα τάμα….. ας λείψουν καλύτερα μαζί με τις συνήθεις αιτίες της κατασκευής τους και ας φτιάχνονται μόνον από αγάπη και θεοσέβεια. Εδώ νομίζω στη ΜύλοΣτα μονοπάτια των ορέων που μόνος περπατώ και ζω τη χαρά, που και που τα φωτογραφίζω και εντάσσω σε αυτά τον εαυτό μου όπως κτιστά του αξίζειΕπίσκεψη σε ένα μοναστήρι, μπαίνοντας συνάντησα μια μοναχή που διάβαζε τον εξάψαλμο!!!!
Πήγε κάπου και άφησε εκεί τα ευλογημένα γυαλιά της πάνω στο φθαρμένο βιβλίο, δες τε πόση ευλογία φέρει μαζί του αυτό το πλάνο!!!!! Φθορά από την παρουσία και την αναζήτηση της αφθαρσίας στη Δευτέρα παρουσία. Αυτά είναι άξια!!!!Βερολίνο………..Βράδυ, αλλιώτικο και Αττικό!!Μου αρέσει να περνάω τη γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου, εδώ δεν άντεξα κατέβηκα και φωτογράφησα την αρχή της από το Ρίο, μια άλλη φορά ήρθαν να με απομακρύνουν γιατί κάθισα στη μέση της και τη φωτογράφιζα θεαματικά, που και που μ’ αρέσει να ΄΄ παρανομώ ΄΄…….Οι δρόμοι συνδυασμένοι με τα υπέροχα τούνελ!!!! Εγνατία Οδός, κάπου στα Γρεβενά στα βουνά, εκεί που περνάνε οι αρκούδες, πόσα όνειρα και απαντοχές με αγωνία μου προκαλεί αυτή η εικόνα, αισθάνομαι σαν να με περιμένει στην άκρη του τούνελ ό,τι πραγματικά ποθώ και είναι άξιο για χαρά, μμμ αισθάνομαι όπως όταν ήμουν παιδί και περπατώντας ήξερα πως στην άλλη στροφή είναι παιδιά που παίζουν και ανυπομονούσα να φτάσω και να δω το θέαμα μετά τη στροφή για να ενταχτώ στη χαρά.Δρόμοι και δρόμοι……………….. στην Κρήτη  γυρίζοντας από την Ελαφόνησο στο νότιο άκρο του νομού των ΧανίωνΘάλασσες!!!!!!!!…………Κουφονήσια και απέναντι τα κάτω Κουφονήσια, ένας υπέροχος τόπος πολύ αλλιώτικος από την υπόλοιπη Ελλάδα, μια πανδαισία!Παλαιοκαστρίτσα!!!!! Κέρκυρα !!!Ο ουρανός στο μπαλκόνι μου ποτέ δεν είναι ίδιος………!!!!!!!!Στο Chicago USA, έχω ταξιδέψει πολλές φορές για να δώσω συναυλίες, σε μια από αυτές νομίζω το 2006 βγήκα και φωτογράφησα ό,τι πρόλαβα στο ατέλειωτο αυτό ενδιαφέρον σκηνικό που όμως όσο εντυπωσιακό και να είναι, είναι μακριά από το φυσικό, έχει κι αυτό το ενδιαφέρον τουΝίσυρος!!!! Σε μια περιοδεία μου στα Δωδεκάνησα αφουγκραζόμουν το κάθε τι στο διάβα μου, κάθε νησί και μια άλλη πραγματικότητα, όταν όμως έφτασα στη Νίσυρο, ήταν σαν να βρισκόμουν σε άλλον πλανήτη, μόνος περπάτησα στους κρατήρες των ηφαιστείων με 50 σχεδόν βαθμούς θερμοκρασία και αέρια καυτά σε όλη την ατμόσφαιρα, πολύ ωραία εμπειρία!!!
Κάποια στιγμή σκέφτηκα πως με τόση ζέστη και κούραση, αφού περπατούσα ώρα, μπορεί και να λιποθυμήσω και να μη με βρει κανείς, όμως τότε ένιωσα το κάτι άλλο! Αν και δεν μου αρέσει το ριψοκίνδυνο, εκεί ένιωσα πολύ ωραία, αξίζουν οι διακοπές όταν έχουν τόση ποικιλία εμπειριών και παιδείας για να γινόμαστε καλύτεροι και εμπειρότεροι. Η Ελλάδα μας είναι τόσο όμορφη και ταυτόχρονα πλήρης !!!!!!!!!!!Πυραμίδες στην Αίγυπτο 2006, την προηγούμενη βραδιά της συναυλίας που έδωσα στις Πυραμίδες με την ΄΄ Ωδή στο Μέγα Αλέξανδρο ΄΄ στήσαμε όλα τα φώτα, ένα καράβι τα μετέφερε και από το Νείλο διοχετεύτηκαν στις Πυραμίδες για τη συναυλία, δεν θα έχανα την ευκαιρία να φωτογραφίσω τον τόπο όπως ποτέ άλλωστε δε φωτίστηκε έτσι, αφού ήμασταν οι πρώτοι καλλιτέχνες στην ιστορία που στήσαμε ένα τέτοιο θέαμα μέσα στην έρημο στον ιστορικό τόπο, μάλιστα δε μπορούν να φωτογραφηθούν έτσι οι τόποι γιατί απαγορεύεται ρητά η είσοδος μετά τη δύση του ήλιου, εγώ ελεύθερα έκανα πρόβες και φωτογράφιζα χαμένος σαν αλητάκι στην έρημο!!!!!!!!!!!!Μου αρέσει να φωτογραφίζω τις λεωφόρους και τις μεγάλες οδούς βράδυ και να καταγράφω την τροχιά των φώτων στις εθνικές οδούς, κίνηση και ακινησία σε έναν συνδυασμό της ύλης μες τη ροή του χρόνου που αδιάλειπτος περνά, εδώ απέναντι από το κάστρο του ΠλαταμώναΠυραμίδες στην Αίγυπτο 2006, την προηγούμενη βραδιά της συναυλίας που έδωσα στις Πυραμίδες με την ΄΄ Ωδή στο Μέγα Αλέξανδρο ΄΄ στήσαμε όλα τα φώτα, ένα καράβι τα μετέφερε και από το Νείλο διοχετεύτηκαν στις Πυραμίδες για τη συναυλία, δεν θα έχανα την ευκαιρία να φωτογραφίσω τον τόπο όπως ποτέ άλλωστε δεν φωτίστηκε έτσι, αφού ήμασταν οι πρώτοι καλλιτέχνες στην ιστορία που στήσαμε ένα τέτοιο θέαμα μέσα στην έρημο στον ιστορικό τόπο, μάλιστα δεν μπορούν να φωτογραφηθούν έτσι οι τόποι γιατί απαγορεύεται ρητά η είσοδος μετά τη δύση του ήλιου, εγώ ελεύθερα έκανα πρόβες και φωτογράφιζα χαμένος σαν αλητάκι στην έρημο!!!!!!!!!!!! Εδώ δεν παρέλειψα να φωτογραφήσω βέβαια και την ημέραΛίμνη Σκρά Κιλκίς ! Δρόμος ώρες μέσα στα χαμένα μονοπάτια του τόπου και το τοπίο ξεπροβάλλει μυστικά και αποκαλυπτικά.. φυσικά έκανα μπάνιο στα παγωμένα της νεράΛίμνη Σκρά Κιλκίς ! Δρόμος ώρες μέσα στα χαμένα μονοπάτια του τόπου και το τοπία ξεπροβάλλει μυστικά και αποκαλυπτικά.. φυσικά έκανα μπάνιο στα παγωμένα της νερά


Αχέροντας, στη γέφυρα από κάτω για μια ψητή ολόφρεσκη πέστροφα, πολύ μου αρέσει αυτό το γεύμα και ειδικά σε τέτοια μέρη, υπέροχα!Αχέροντας στα παγωμένα νερά των πηγών, υπέροχη εμπειρία!Αρχαία Ολυμπία !Ικαρία, σπάνια στιγμή, έσπευσα και πρόλαβα τη γεωμετρία των σωμάτων εκτός από την εικόναΑτενίζοντας αυτή την υπέροχη εικόνα έγραψε ο Άγιος Νεκτάριος την υπέροχη ωδή στην Παναγία μας ΄΄ Αγνή, Παρθένε, Δέσποινα ΄΄ που είχα την χαρά να ερμηνεύσω στο δίσκο που κατέγραψα με ύμνους της Παναγίας μας με τον τίτλο ΄΄ Η πηγή της Ζωής ΄΄.Επισκέφτηκα πριν λίγες μέρες το προσκύνημα του Αγίου στην Αίγινα και όταν αντίκρισα την εικόνα συγκινήθηκα πολύ! Είναι μια μοναδική αγιογραφία γεμάτη από Θεό, οι μορφές έχουν θεία ενέργεια και Πνεύμα. Ο Πατέρας έχει ορίσει άλλωστε μέσα στην αιωνιότητα και τη Μαριάμ και τον Ιησού με την πεντακάθαρη ευλογία Του!Ας μας προστατεύει η γλυκιά μας Παναγία αγκαλιά με τον γλυκύτατο Ιησού που πάντα μας ευλογεί και είναι ο μόνος ζωντανός Θεός!!!!!!!!!!!

Με χαρά
Πέτρος Γαϊτάνος
Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2014 μ.Χhttps://www.youtube.com/watch?v=t9oouiYs1l4ΝαύπλιοΑν πάτε στο Ναύπλιο μην ξεχάσετε να κάνετε τη μεγάλη βόλτα γύρω από το βράχο του Παλαμιδίου , είναι υπέροχο το φυσικό τοπίο και η ιστορία κάπως πιο απείραχτη…Αυτά τα σκαλοπάτια που οδηγούν στα ξωκλήσια μας πάντα με συναρπάζουν!Αν πάτε στο Ναύπλιο μην ξεχάσετε να κάνετε τη μεγάλη βόλτα γύρω από το βράχο του Παλαμιδίου , είναι υπέροχο το φυσικό τοπίο και η ιστορία κάπως πιο απείραχτη…Περπατώντας στα όμορφα σοκάκια και τις πλατείες του Ναυπλίου !Ο χώρος παγιδεύεται στη φωτογραφία και μερικές φορές κάπως αλλιώς στέκει… εδώ ευλογημένα και νοικοκυρεμέναΜόλις συνάντησα αυτή τη σχισμένη σημαία της Ελλάδας μας στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στο Ναύπλιο, ήταν λες και η εικόνα ζωγράφιζε τη σχισμένη παρουσία της πατρίδας μου, αυτό που με πληγώνει είναι τα ξένα αλλά πιο πολύ τα πάτρια χέρια που έβαλαν και βάζουν χέρι πάνω της και κρυφά και πονηρά λίγο, λίγο τη σχίζουν, ξεχνούν μάλλον ότι ο σταυρός που έχει επάνω της μένει απείραχτος, αυτός κυβερνά και δεν το θέλει η αμετανόητη καρδιά τους, η φωτογραφία αυτή είναι συγκυρία εναρμόνισης του αντικειμένου του φωτογράφου και της ψυχής του, αυτές οι συναντήσεις είναι πυκνές και διδακτικές, η γιορτή της έκφρασης του καλλιτέχνη που μόνος μοιράζεται και αυτό φτάνει, μετά παγώνει η στιγμή και ο καθένας εντάσσεται όπως θέλει να του ταιριάζειΑν πάτε στο Ναύπλιο μην ξεχάσετε να κάνετε τη μεγάλη βόλτα γύρω από το βράχο του Παλαμιδίου , είναι υπέροχο το φυσικό τοπίο και η ιστορία κάπως πιο απείραχτη…Κι εδώ η φύση εντάσσεται έτσι κι αλλιώς με το δικό της υπέροχο τρόπο σε ό,τι ο άνθρωπος επιβάλλει, όμως όταν αδυνατίσει αυτή του η διάθεση, εκείνη ξέρει τόσο συνεπώς να εναρμονίζει ό,τι Εκείνος εξ αρχής θεώρησε καλώς φτιαγμένο από τα πανευλογημένα χέρια ΤουΠερπατώντας στα όμορφα σοκάκια του Ναυπλίου !Περπατώντας στα όμορφα σοκάκια του Ναυπλίου !Περπατώντας στα όμορφα σοκάκια του Ναυπλίου !Αν πάτε στο Ναύπλιο μην ξεχάσετε να κάνετε τη μεγάλη βόλτα γύρω από το βράχο του Παλαμιδίου , είναι υπέροχο το φυσικό τοπίο και η ιστορία κάπως πιο απείραχτη…
Εδώ η φύση εντάσσεται έτσι κι αλλιώς με το δικό της υπέροχο τρόπο σε ότι ο άνθρωπος επιβάλλει, όμως όταν αδυνατίσει αυτή του η διάθεση, εκείνη ξέρει τόσο συνεπώς να εναρμονίζει ότι Εκείνος εξ αρχής θεώρησε καλώς φτιαγμένο από τα πανευλογημένα χέρια ΤουΔίπλα στο ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη υπήρχε ένας ναός που βέβαια με εξέλκυσε, καθολικός βέβαια και αφιερωμένος στους καλλιτέχνες άγιους… ξένο σε μας και μάλλον και στον Θεό, όπως μπορούν οι άνθρωποιΓια ποτό σε έναν ουρανοξύστη στο Manhattan !Στο σημείο όπου βρισκόντουσαν οι δίδυμοι πύργοι υπάρχουν λαξευτά τα ονόματα όσων χάθηκαν εκεί στο τρομοκρατικό χτύπημα, μια κατασκευή σαν την είσοδο του άδη με μεγαλοσύνη.Στο σημείο όπου βρισκόντουσαν οι δίδυμοι πύργοι υπάρχουν λαξευτά τα ονόματα όσων χάθηκαν εκεί στο τρομοκρατικό χτύπημα, μια κατασκευή σαν την είσοδο του άδη με μεγαλοσύνη, αμέσως μου τράβηξε την προσοχή αυτή η φατσούλα που με την καθαρότητά της έλαμπε και μας επανέφερε στην ομορφιά του ανθρώπου, ένα καθαρό παιδί παραβρισκόταν ανάμεσά μας σαν αγγελάκι, σαν τάμα στην ανθρώπινη αθωότητα εκεί στο σημείο της ζωντανής ανάμνησης της αγριότητας του ανθρώπου, με συγκίνησε και γιατί μου θύμισε εμένα, έτσι ήμουν παιδάκι.Στο σημείο όπου βρισκόντουσαν οι δίδυμοι πύργοι υπάρχουν λαξευτά τα ονόματα όσων χάθηκαν εκεί στο τρομοκρατικό χτύπημα, μια κατασκευή σαν την είσοδο του άδη με μεγαλοσύνη, ο καθένας αφήνει κάτι από το εσωτερικό του εκδηλώνοντάς το εξωτερικά, άραγε στα μάτια του ή στου άλλου αντικατοπτρίζεται καλύτερα αυτή η έκφραση; Πάντα θα έχω την απορία……Ο νέος ουρανοξύστης της ελευθερίας στη θέση των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη, ο Θεός να τους φωτίζει τους αμερικάνους να βάλουν μια τάξη στην τεχνητή αταξία, ομορφιά σήμερα κόντρα στην ασχήμια της τραγικής εκείνης ημέραςΌλα έχουν θέση, ιδιαίτερα όταν ξεχωρίζουν…Δίπλα στο ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη υπήρχε ένας ναός που βέβαια με έλκυσε, καθολικός και αφιερωμένος στους καλλιτέχνες άγιους… ξένο σε μας και μάλλον και στον Θεό, όπως μπορούν οι άνθρωποι, εδώ μια φευγαλέα ματιά στον προσκυνητή, σαν από εδώ και από το πέραν….Για ποτό σε έναν ουρανοξύστη στο Manhattan !Στο σημείο όπου βρισκόντουσαν οι δίδυμοι πύργοι υπάρχουν λαξευτά τα ονόματα όσων χάθηκαν εκεί στο τρομοκρατικό χτύπημαΟ νέος ουρανοξύστης της ελευθερίας στη θέση των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη, ο Θεός να τους φωτίζει τους αμερικάνους να βάλουν μια τάξη στην τεχνητή αταξίαΆγιο όρος Μονή Αγίου Ανδρέα Σεράι ΚαρυέςΆγιο όρος Μονή Αγίου Ανδρέα Σεράι, εκεί εκλεκτά θυμούνται τις άγιες μορφές και τους γέροντες, μια από τις πιο όμορφες παρουσίες του πρόσφατου μοναχισμού ο Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής !!! Πόσο μου αρέσει η μορφή αυτού του γέροντα!!!! Πόνος και αγάπη μαζί συνδυασμένα με στοργή και πατρικότητα γεμάτα Αγάπη, αυτή είναι η πράξη της αγάπης !!!! Είναι εντυπωσιακό πως Αυτή αποτυπώνεται στα πρόσωπα των μοναχών, αυτά τα πρόσωπα και τα μάτια συνάντησα και τώρα που βρέθηκα με γέροντες του Πνεύματος στο Άγιο όρος!Μια από τις αγιογραφίες του Αγίου Παισίου του ΑγιορείτηΆγιο όρος Μονή Αγίου Ανδρέα Σεράι ΚαρυέςΆγιο όρος Μονή Αγίου Ανδρέα Σεράι Καρυές, μεγάλες και παλιές καμπάνες από την εποχή των Ρώσων που στον αιώνα που μας πέρασε εγκατέλειψαν τη μονήΆγιο όρος Μονή Αγίου Ανδρέα Σεράι Καρυές, η φύση είναι παρθένα στο Άγιο όρος και όσο περπατούσα επί ώρες ξανασυναντούσα τις μυρωδιές που είχα αφήσει εκεί στα παιδικά μου χρόνια, σήμερα και με τη μύτη του νου οριοθετώντας το αύριο…Άγιο όρος Μονή Αγίου Ανδρέα Σεράι Καρυές, όπως θα έβλεπε ένας μοναχός το ναό κάνοντας βαθειά μετάνοια στο κέντρο του…. Η ματιά του φωτογράφου όταν παρακινείται από την εσωτερική ανάγκη….. και το κλικ έχει γίνει ήδη στην εσωτερική κάμεραΆγιο όρος Μονή Αγίου Ανδρέα Σεράι Καρυές, η φύση είναι παρθένα στο Άγιο όρος και όσο περπατούσα επί ώρες ξανασυναντούσα τις μυρωδιές που είχα αφήσει εκεί στα παιδικά μου χρόνια, σήμερα και με τη μύτη του νου οριοθετώντας το αύριο…Άγιο όρος Μονή Αγίου Ανδρέα Σεράι Καρυές, μεγάλες και παλιές καμπάνες από την εποχή των Ρώσων που στον αιώνα που μας πέρασε εγκατέλειψαν τη μονήΆγιο όρος Μονή Αγίου Ανδρέα Σεράι ΚαρυέςΆγιο όρος Μονή Αγίου Ανδρέα Σεράι Καρυές, το βράδυ αλλιώς φαίνονται όλα…. Και το πνεύμα της προσευχής ετοιμάζεται να εφαρμοστεί στον ευλογημένο δρόμο του ΘεούΆγιο όρος Μονή Αγίου Ανδρέα Σεράι Καρυές, το βράδυ αλλιώς φαίνονται όλα…. Και το πνεύμα της προσευχής ετοιμάζεται να εφαρμοστεί στον ευλογημένο δρόμο του ΘεούΆγιο όρος Μονή Αγίου Ανδρέα Σεράι Καρυές, η Αθωνιάδα εκκλησιαστική ακαδημίαΆγιο όρος Μονή Αγίου Ανδρέα Σεράι, εκεί εκλεκτά θυμούνται τις άγιες μορφές και τους γέροντες, μια από τις πιο όμορφες παρουσίες του πρόσφατου μοναχισμού ο σεβαστός και γλυκός γέροντας Εφραίμ της Αριζόνα ο Φιλοθεΐτης
Δέστε στα μάτια αυτού του ανθρώπου, που είναι ακόμη ζωντανός, τη θαυμαστή παρουσία της αγάπης – του Θεού και ας αποφασίσουμε πού θέλουμε να πάμε εσωτερικάΆγιο όρος Μονή Αγίου Ανδρέα Σεράι Καρυές΄΄ παγιδευμένος ΄΄ στα παιχνίδια του ανθρώπου και τους αντικατοπτρισμούς της φύσης. Άγιο όρος Μονή Αγίου Ανδρέα Σεράι ΚαρυέςΆγιο όρος Μονή Αγίου Ανδρέα Σεράι ΚαρυέςΆγιο όρος Μονή Αγίου Ανδρέα Σεράι ΚαρυέςΠερπατώντας επί 2 ώρες για να συναντήσω τον Πατέρα Ευθύμιο στο Άγιο όρος στην Καψάλα, πέρασα από ερείπια κτίσης και αναγεννητές ψυχής…. Ο Γέροντας με συνύρπασε!!!! Τα σημάδια αδιάψευστα και αποκαλυπτικά!!!! Τα μάτια!!!!! τα μάτια !!!!!!!!!!!!!Το μέτωπο του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου, στη μονή Αγίου Ανδρέα στις Καρυές του Αγίου όρους, ευωδιάζον….!!!!Ετοιμάζοντας τη νέα μου εργασία για μια σπουδαία μορφή του Θεού! Επισκέφτηκα και τη Σιμωνόπετρα στο Άγιο όρος για τις σχετικές ευλογίες….Ετοιμάζοντας τη νέα μου εργασία για μια σπουδαία μορφή του Θεού! Επισκέφτηκα και τη Σιμωνόπετρα στο Άγιο όρος για τις σχετικές ευλογίες….Ετοιμάζοντας τη νέα μου εργασία για μια σπουδαία μορφή του Θεού! Επισκέφτηκα και τη Σιμωνόπετρα στο Άγιο όρος για τις σχετικές ευλογίες….Ετοιμάζοντας τη νέα μου εργασία για μια σπουδαία μορφή του Θεού! Επισκέφτηκα και τη Σιμωνόπετρα στο Άγιο όρος για τις σχετικές ευλογίες….Ετοιμάζοντας τη νέα μου εργασία για μια σπουδαία μορφή του Θεού! Επισκέφτηκα και τη Σιμωνόπετρα στο Άγιο όρος για τις σχετικές ευλογίες….Και οι άνθρωποι πάντα να ξεχωρίζουν……Τήνος
Πόσο ξεχωριστά τα κάνει όλα η υπακοή αν είναι εναρμονισμένη στο θέλημα του Θεού, μια ξερή είσοδος με την υπακοή διαμορφώθηκε σε ένα υπέροχο θέμα συνύπαρξης πολλών άλλων υπακοών, έτσι και ο άνθρωπος όταν έχει υπακοή στο θέλημα του Θεού, είτε μόνος , είτε με άλλους μεταμορφώνεται σε ένα αναπάντεχο αποτέλεσμα πραγματικής ομορφιάς !!!Τήνος
Στην Παναγία όλες σχεδόν τις ώρες έχει κόσμο που προσκυνά!!!!! Πολλοί ανεβαίνουν στην Παναγία με τα γόνατα από το λιμάνι, έτσι το αισθάνονται, επισκεπτόμενος εκεί σαν οπτασία μια προσκυνήτρια πέρασε αργά από μπροστά μου, ενώ λίγη ώρα πριν βρισκόταν στην άνοδο από το λιμάνι ερχόμενη στα γόνατα…Ψυχές και σώματα εκφράζονται και αναζητούν…..Τήνος
Στην Παναγία βγαίνοντας από την κεντρική πύλη βράδυ, πήγα και ξαναπήγα και δεν χόρταινα την ευλογία!!!Σύρος ανατολή ηλίου !Τήνος
Η μεγαλόπρεπη Παναγία η Ευαγγελίστρια, σχεδόν 2 αιώνες μεγάλου προσκυνήματος, τόπος εναπόθεσης των αναζητήσεων τόσων ψυχών… σαν μια πύλη στον ουρανό που βρίσκει στο άμεσο διάβα της την Παναγία να ξεπροβάλει άυλη και πανευλογημένη!!!!Σύρος !Σύρος !Τήνος, σοκάκια στο χωριό Αγάπη….!!!!Σύρος !Με τον Κώστα τον καλόκαρδοΣτο λιμάνι της Κυρά Παναγιάς !Συναρπαστικά τα φυσικά υλικά, έτσι ταπεινά στο μοναστηράκι στο νησάκι της Κυρά Παναγιάς στις βόρειες Σποράδες, κάπου χαμένος στο πέλαγος, μέσα στο θαλάσσιο πάρκο των Σποράδων, υπέροχες στιγμές !!Πως αυτοκαδράρεται η φύση!
Και πως όταν ο άνθρωπος την περιτεχνεί, σου συστήνεται η άποψη και σε χαιρετά!!
Βόρεια ΕύβοιαΣτο λιμάνι της Κυρά Παναγιάς !Αλόννησος !Μαντούδι Ευβοίας, αναμονή για την επιβίβαση στο πλοίο προς Αλόννησο και η προσοχή πάντα σε οτι θεϊκό!Συναρπαστικά τα φυσικά υλικά, έτσι ταπεινά στο μοναστηράκι στο νησάκι της Κυρά Παναγιάς στις βόρειες Σποράδες, κάπου χαμένος στο πέλαγος, μέσα στο θαλάσσιο πάρκο των Σποράδων, υπέροχες στιγμές !!Στο αναλόγιο του ναού της Κυρά Παναγιάς, όπως βλέπει ο καθένας… και ο φακός να ακολουθεί.
Εδώ κάναμε ωραίες ακολουθίες 2 μέρες που έμεινα με τους καλούς μοναχούς και τον ευλογημένο ηγούμενο Γέροντα Ονούφριο, σηκώθηκα ξάγρυπνος και έψαλλα, αυτές οι τόσο πρωινές ψαλμωδίες είναι ένα decadence από μένα… τι να πω… είναι και αυτό το γυμνό, το σκέτο, το φυσικό που έχει τη γοητεία του, πήρα πάντως ευλογίες! Δόξα τω Θεώ!Η ομορφιά συμπληρώθηκε στο γυρισμό όταν πήγα στο προσκύνημα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου και έψαλα στην πρώτη Παράκληση της Παναγίας μας!
Ο ιερέας καθυστέρησε να έρθει, ποιος ξέρει ο άνθρωπος πόσο έτρεχε για να διακονεί τον κόσμο, κάτσαμε όλοι στο ναό και περιμέναμε και ο Άγιος εκεί να κοιμάται στην τέλεια γαλήνη του! Η ακολουθία ξεκίνησε και ο ταπεινός ψάλτης μου ζήτησε να ανέβω να ψάλω, δεν το συνηθίζω, αλλά ήταν για την Παναγία μας και ο Άγιος ήταν εκεί και ήταν σαν να μου έλεγε « παιδί μου ψάλε μας », ανέβηκα λοιπόν, ήρθε κι ένας γλυκόλαλος ιερέας ο πατέρας Κωνσταντίνος που ήταν επισκέπτης και ψάλαμε ωραία για την Παναγία μας, στο τέλος ο ιερέας που λειτουργούσε με κάλεσε στο ιερό και μου είπε λόγια ιερά, ευχές βαθιές και τόσο ποθητές! Μου έδωσε ένα εικονάκι του Αγίου με ένα μικρό κομματάκι από την αλλαγή των αμφίων του Αγίου Ιωάννου και μου είπε : « αυτό παιδί μου Πέτρο το έχω χρόνια μαζί μου, αλλά θέλω να σε ευχαριστήσω που μας έψαλες απόψε και θέλω να στο δώσω, ο Άγιος να πρεσβεύει για σένα, σε αγαπάμε και θέλουμε να ξανάρθεις…», είχα χαρά, αλλά δεν χωρούσε πουθενά η ατέλειά μου, η αδυναμία μου.Πόση χαρά είχα που έψελνα για την Παναγία στο σπίτι του Αγίου, είχα την αίσθηση οτι η Παναγία και ο Άγιος ήταν εκεί, αυτές οι χαρές είναι που λείπουν από τον κόσμο μας σήμερα, δυστυχώς γιατί λείπει η κλήση προς το καλό και το απαλό ένδυμά της η αγάπη… ο Θεός να μας φωτίζει όλουςΠέτρος Γαϊτάνος
Αθήνα, 3 Αυγούστου 2016 μ.ΧΦτιάχνοντας τη νέα μου εργασία για την Παναγία μας και επιλέγοντας φωτογραφίες από τα μέρη που έζησε, βρέθηκα σε αυτές τις φωτογραφίες που μας έβγαλαν με τον Πατέρα Ησύχιο από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όταν επισκέφθηκα τους Άγιους τόπους στο Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την Ιορδανία. Παρέα με τον καλό Μητροπολίτη προσκύνησα σε όλα τα μέρη και έμαθα πολλά από την έγκυρη και ικανή περιήγησή του. Εδώ Μάϊος 2010 μ.Χ. ΙσραήλΦτιάχνοντας τη νέα μου εργασία για την Παναγία μας και επιλέγοντας φωτογραφίες από τα μέρη που έζησε, βρέθηκα σε αυτές τις φωτογραφίες που μας έβγαλαν με τον Πατέρα Ησύχιο από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όταν επισκέφθηκα τους Άγιους τόπους στο Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την Ιορδανία. Παρέα με τον καλό Μητροπολίτη προσκύνησα σε όλα τα μέρη και έμαθα πολλά από την έγκυρη και ικανή περιήγησή του. Εδώ Μάϊος  2010 μ.Χ. ΙσραήλΗ λευκή αμμουδιά!!!!!! Οθωνοί. Διαπόντια νησιά βορειοδυτικά της Κέρκυρας!!! Με μόνη παρέα τους γλάρουςΟθωνοί, η θέση ηλιοβασίλεμα!!! Μπροστά η Αδριατική θάλασσα.
Διαπόντια νησιά βορειοδυτικά της Κέρκυρας!!!Τα πιο όμορφα κορίτσια τα `δα στην Παλιοκαστρίτσα… και τους άνδρες………λαλαλαλαλαλαλαλαλαααααααααααΕρρείκουσα. Διαπόντια νησιά βορειοδυτικά της Κέρκυρας!!!Τα πιο όμορφα κορίτσια τα `δα στην Παλιοκαστρίτσα… λαλαλαλαλαλαλαλαλαααααααααααΕκκλησάκι στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Καλοκαίρι 2017Η λευκή αμμουδιά!!!!!! Οθωνοί. Διαπόντια νησιά βορειοδυτικά της Κέρκυρας!!!Η λευκή αμμουδιά!!!!!! Οθωνοί. Διαπόντια νησιά βορειοδυτικά της Κέρκυρας!!!Οθωνοί, λιμάνι. Διαπόντια νησιά βορειοδυτικά της Κέρκυρας!!!Σιθωνία Χαλκιδικής. Καλοκαίρι 2017Οθωνοί, λιμάνι. Διαπόντια νησιά βορειοδυτικά της Κέρκυρας!!!Οθωνοί, η θέση ηλιοβασίλεμα!!! Μπροστά η Αδριατική θάλασσα.
Διαπόντια νησιά βορειοδυτικά της Κέρκυρας!!!Η λευκή αμμουδιά!!!!!! Οθωνοί. Διαπόντια νησιά βορειοδυτικά της Κέρκυρας!!!Μαθράκι, λιμάνι.
Διαπόντια νησιά βορειοδυτικά της Κέρκυρας!!!Θερμά λουτρά Ελευθερών Καβάλας!Σιθωνία Χαλκιδικής!Οθωνοί, λιμάνι κι έτσι….
Διαπόντια νησιά βορειοδυτικά της Κέρκυρας!!!Η λευκή αμμουδιά!!!!!! Οθωνοί. Διαπόντια νησιά βορειοδυτικά της Κέρκυρας!!!Η σπηλιά της Καλυψούς Οθωνοί. Διαπόντια νησιά βορειοδυτικά της Κέρκυρας!!!Θερμά λουτρά Ελευθερών Καβάλας!Η σπηλιά της Καλυψούς Οθωνοί. Διαπόντια νησιά βορειοδυτικά της Κέρκυρας!!!Θερμά λουτρά Ελευθερών Καβάλας!Πετώντας πάνω από το λεκανοπέδιο της Δράμας, κάτω ακριβώς είναι το αγαπημένο μου χωριό Κοκκινόγεια, εδώ γνώρισα τη ζωή σε αυτούς τους κάμπους!Της αξίζει όλη η ομορφιά! Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής έξω από το ναό Παναγίας Πάντων ΒασιλίσσηςΣτα γεφύρια της Εγνατίας οδού στο Μέτσοβο!Οθωνοί και απέναντι η Ερρεικούσα.
Διαπόντια νησιά βορειοδυτικά της Κέρκυρας!!!Με τον Αλέξανδρο στη λευκή αμμουδιά!!!!!! Οθωνοί. Διαπόντια νησιά βορειοδυτικά της Κέρκυρας!!!Λευκή αμμουδιά Οθωνοί, Διαπόντια νησιά βορειοδυτικά της Κέρκυρας!!!!Λευκή αμμουδιά Οθωνοί, Διαπόντια νησιά βορειοδυτικά της Κέρκυρας!!!!Στην ανατολική Εύβοια, παραλία ΧερόμυλοςΑυτά τα ζωντανά πόσο τα αγαπώ, η υπέροχη φυσική ηγεσία των ελληνικών τόπων! ΑλόννησοςΣτην Αλόννησο! Άγιος Δημήτριος!Μια γωνία γης μέσα στο πέλαγος, κολυμπάς και στα 10 μέτρα το βάθος εκτοξεύεται σε δεκάδες μέτρα βάθος, έτσι η άγρια θαλάσσια ζωή του τόπου ξεπροβάλλει άμεσα και θαυμαστά, οπωσδήποτε θέλει μάσκα για να απολαύσει κανείς το βυθό!Στην Αλόννησο! Όταν οι άνθρωποι έχουν γούστο και φαίνεται φυσικά και απροκάλυπτα…Ο Πέπε στην Αλόννησο!Ο Βίνσεντ στην Αλόννησο!Στην Αλόννησο! Απέναντι η νήσος ΠεριστέραΣτην Αλόννησο! Τα νωχελικά καΐκια με γοητεύουνΣτην Αλόννησο! Άγιος Δημήτριος! Μια γωνία γης μέσα στο πέλαγος, κολυμπάς και στα 10 μέτρα το βάθος εκτοξεύεται σε δεκάδες μέτρα βάθος, έτσι η άγρια θαλάσσια ζωή του τόπου ξεπροβάλλει άμεσα και θαυμαστά, οπωσδήποτε θέλει μάσκα για να απολαύσει κανείς το βυθό!Τα μονοπάτια αυτού του τύπου ειδικά στα νησιά έχουν μια γοητεία, μ’ αρέσει να τα περιδιαβαίνω και να με ταξιδεύουν στις διαδρομές τους, εδώ αυτό το μονοπάτι οδηγεί στην παραλία του Αγίου Πέτρου, ΑλόννησοςΣτην Αλόννησο! Όταν οι άνθρωποι έχουν γούστο και φαίνεται φυσικά και απροκάλυπτα…Στην Αλόννησο! Θάλασσα και δάση ένα!Στην Αλόννησο! Απέναντι η νήσος Περιστέρα.
Τα νωχελικά καΐκια με γοητεύουν, εδώ παρέα με Αλοννησιώτικη άμπελο…Ένα υπέροχο λιμανάκι ψαράδων στην ανατολική Εύβοια, Άγιοι Απόστολοι λέγεται και στέκει ευτυχώς ακόμη φυσικό και πανήρεμο!Μέσα στο Όλυμπο το άγιο ασκηταριό του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. 16ος αιώνας μ.Χ. Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Όλυμπος ΠιερίαΙερά Μονή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Η Παλαιά ! Όλυμπος ΠιερίαΙερά Μονή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Η Παλαιά ! Όλυμπος ΠιερίαΔρόμοι!…Όλυμπος Πιερία. Θέση ΠριόνιαΙερά Μονή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Η Παλαιά ! Όλυμπος ΠιερίαΙερά Μονή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Η Παλαιά ! Κι έτσι. Όλυμπος ΠιερίαΜέσα στο βουνό ένα μονοπάτι κοντά στη μονή, το άγιο ασκηταριό του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. 16ος αιώνας μ.Χ.Πορεία και μυστικές συναντήσεις…Το μονοπάτι Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Όλυμπος ΠιερίαΜέσα στο βουνό ένα μονοπάτι κοντά στη μονή, το άγιο ασκηταριό του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. 16ος αιώνας μ.Χ. Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Όλυμπος ΠιερίαΜέσα στο βουνό ένα μονοπάτι κοντά στη μονή, το άγιο ασκηταριό του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. 16ος αιώνας μ.Χ. Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Όλυμπος ΠιερίαΌλυμπος Πιερία. Θέση Ενιπέας ή ΜύλοιΌλυμπος Πιερία. Θέση Ενιπέας ή ΜύλοιΆνθρωποι και ιερές συνήθειες ! Όλυμπος ΠιερίαΗ βόρεια Εύβοια να αγγίζει στη μύτη της τη Στερεά…Κύθνος, Κυκλάδες!
Κολώνα, μια λωρίδα αμμουδιάς ενώνει ενίοτε το νησάκι με το νησί, η εποχή το διακρίνειΚύθνος, Κυκλάδες!
΄΄ Τρία εγγονάκια΄΄ , χώρος έτοιμος για βόλτες, παιδάκια μπάτε και φύγαμε…Κοκκινόγεια Δράμας
Στον κάμπο του χωριού μου, εδώ έμαθα τη ζωή!
Εδώ στο ευλογημένο ξωκλήσι μας αφιερωμένο στην Αγία ΚυριακήΚύθνος, Κυκλάδες!
Αχ αυτές οι στιγμές που το φως και η θέση μου στη συγκυρία που τόσο μοναδικά συναντιούνται !!!!!Κοκκινόγεια Δράμας
Στον κάμπο του χωριού μου, εδώ έμαθα τη ζωή!Κύθνος, Κυκλάδες!
Άραγε αυτά τα μάτια, αυτά τα πλάσματα δε μας απεικονίζουν τον παράδεισο και τα χνάρια των χεριών του Δημιουργού;!!!Τα αγαπάω πολύ!!!Κύθνος, Κυκλάδες!
Ο Κύριος!!!!! Στο προσκύνημα στην Παναγία την ΚανάλαΚύθνος, Κυκλάδες!
Η Παναγία η Κανάλα, ιστορία, εικασίες και ο λαός να περιδιαβαίνει στο δύνασθαι, η Κυρά εκεί απόλυτη και πεντακάθαρη Μητέρα όλων!!!!Κύθνος, Κυκλάδες!
Λουτρά, τα λιμάνια δεσπόζουν δυναμικά κι ας σταματάνε…Πάντα οι άνθρωποι έχουν ενδιαφέρον και το προκαλούν έτσι απλά και φυσικά !Τι να πεις εδώ! Αλογάκι πίνει γάλα από τη μαμά του!Πάντα οι άνθρωποι έχουν ενδιαφέρον και το προκαλούν έτσι απλά και φυσικά !Ομορφιά!Μικρό αλογάκι!!!Ελληνική πανίδα από παντού όμορφη, γιατί είναι συνεπής στο φυσικό και δοσμένο !Στην Αλόννησο ο Μπίλι έκπληξη, μας έκλεψε την καρδιά, έβγαινε σε συγκεκριμένη παραλία και μας έκανε να τον αγαπάμε, εκεί στο θαλάσσιο πάρκο των Βόρειων Σποράδων έχει πολλές Μονάχους – Μονάχους ευτυχώςΧαλκιδική και φύση άγριαΕκεί που κάναμε μπάνιο, μας έδωσαν μερικές κιμωλίες και είπαν: ΄΄αν θέλετε ζωγραφίστε κάτι στον τοίχο που τον έχουμε κενό να σας θυμόμαστε΄΄, πήρα τις κιμωλίες και έπαιζα, το χάρηκα πολύ, αυτό είχα να βγάλω… Θα μείνει εκεί όσο θέλει ο χρόνος, ζωγράφιζα με πολλλή χαρά σαν παιδάκι όπως πάντα μου αρέσει, μακριά από πονηριές, κακό, ζήλιες, και υποκρισία, από καρδιάς …Σε παραλία που περάσαμε θαυμάσια και…. Θα ξαναπεράσουμε, ΧαλκιδικήΣε παραλία που περάσαμε θαυμάσια και…. Θα ξαναπεράσουμε, ΧαλκιδικήΔίπλα στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στα δάση της Σιθωνίας, πολύ όμορφα!Πόσο πληγώθηκα όταν πήγα και αντάμωσα αυτό το νεκρό δελφίνι σε παραλία της Αλοννήσου, αλλά οι άνθρωποι της προστασίας του περιβάλλοντος με ενημέρωσαν ότι μάλλον ήταν άρρωστο και ξεβράστηκε στην παραλία μετά από μέρες…Ευλογία ταπεινά αφημένη σε μυριάδες δρόμους της πίκρας, όλη η χώρα ανθισμένη από το πικρό κι εγώ να συντονίζομαιΣτην Αλόννησο ο Μπίλι έκπληξη, μας έκλεψε την καρδιά, έβγαινε σε συγκεκριμένη παραλία και μας έκανε να τον αγαπάμε, εκεί στο θαλάσσιο πάρκο των Βόρειων Σποράδων έχει πολλές Μονάχους – Μονάχους ευτυχώςΠώς να σου ξεφύγουν τόσο όμορφα οικήματα ! Απλότητα και φυσικότητα, σαν παραμύθιΑπροσπέραστη η γοητεία των ανθρώπων…Μεγανήσι Ιόνιο πέλαγοςΜοναχή μου ύπαρξη, πόσο με γοητεύεις, τι χάρη έχεις!
Άραγε αυτός που σε έπιασε στα χέρια του αποτύπωσε τη δική του ομορφιά, ή είναι δική σου; Μεγανήσι Ιόνιο πέλαγοςΣαν μοντέλα, καρδούλες μου.
Άγνωστοι τουρίστες, αλλά χαριτωμένοι, γεωμετρία παντού πάντα, σοφία και δημιουργία πανευλογημένη.
Τα σώματά τους κάνουν ορθή γωνία, τα πόδια του αγοριού το ορίζουν, τα χέρια του κοριτσιού το στεριώνουν και… η πηγή τους η κτιστή ως φαίνεται αυθόρμητα κοντά εκφράζοντας την αγάπη τόσο όμορφα γιατί της ανήκει, αλλά ιδιαιτέρως γιατί κλειδώθηκε από τον Δημιουργό μέσα στους αρχικούς κι εν συνεχεία άρρηκτους νόμους του δικαίου… Του. Μεγανήσι Ιόνιο πέλαγοςΗ σπηλιά του Παπανικολή, εκεί κρυβόταν λένε το περιώνυμο υποβρύχιο στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο, ξεχωριστή σπηλιά. Μεγανήσι Ιόνιο πέλαγοςΕλλάδα χρώματα γεμάτη, την ομορφιά σου γεύομαι όπου κι αν εδράζεις! Μεγανήσι Ιόνιο πέλαγοςΌδευμα πολύ ώρα μέσα σε γκρεμούς και κίνδυνο, αλλά η γοητεία του άγριου και φυσικού μοσχοβολάει Θεό!
Στο Μεγανήσι πρέπει να ψάξεις να βρεις το δρόμο, αν τον βρεις σε παρασύρει σε μια υπέροχη διαδρομή, από το βορρά στο νότο, μια λωρίδα που γίνεται κάποια στιγμή ένας βράχος, δεξιά και αριστερά θάλασσα, όλα φαντάζουν άρρηκτα, αλλά η ίδια πηγή που το ορίζει στην αίσθηση, εκείνη το αναπροσδριορίζει και το σχετικοποιεί.
Όλα και τίποτα.
Πάρε με δρόμε πάρε με και πήγαινέ με σε Αυτόν που ολοκαρδίως ποθώ να κατοικήσω αιωνίως! Μεγανήσι Ιόνιο πέλαγοςΠαρέα μας ο Πατρόνε, ομορφούλης και πανήσυχοςΓεωδαισία υπέροχη! Ιόνιο αλλιώτικο!
Εκεί στα στενά των νησιών στη Λευκάδα ανατολικά…
Ελιές και χλωρίδα ταπεινή, αδιάκριτη, πολύτιμη και το νερό καταγάλανο, υγρό και αιώνιο. Μεγανήσι Ιόνιο πέλαγοςΌδευμα πολύ ώρα μέσα σε γκρεμούς και κίνδυνο, αλλά η γοητεία του άγριου και φυσικού μοσχοβολάει Θεό!
Στο Μεγανήσι πρέπει να ψάξεις να βρεις το δρόμο, αν τον βρεις σε παρασύρει σε μια υπέροχη διαδρομή, από το βορρά στο νότο, μια λωρίδα που γίνεται κάποια στιγμή ένας βράχος, δεξιά και αριστερά θάλασσα, όλα φαντάζουν άρρηκτα, αλλά η ίδια πηγή που το ορίζει στην αίσθηση, εκείνη το αναπροσδριορίζει και το σχετικοποιεί.
Όλα και τίποτα.
Πάρε με δρόμε πάρε με και πήγαινέ με σε Αυτόν που ολοκαρδίως ποθώ να κατοικήσω αιωνίως! Απέναντι η Αιτωλοακαρνανία ηγετική, κατακόρυφη και δυνατή, σχέσεις φύσης με έναν έρωτα μοναδικό!  Μεγανήσι Ιόνιο πέλαγοςΑχ αυτή η παραλία πάντα με συναρπάζει, άλλη μια φορά έως την άλλη. Πόρτο Κατσίκι Λευκάδα, Ιόνιο πέλαγοςΗ στιγμή, η στιγμή και γύρω το πανηγύρι, οι άνθρωποι τόσο στην ασχήμια και τόσο στο χαριτωμένο κι εγώ σαν παιδάκι να φεύγω από το πρώτο και να γελώ, να εντάσσομαι και να χαίρομαι στο δεύτερο, να μια τέτοια συνύπαρξη Βασιλική Λευκάδα, Ιόνιο πέλαγοςΣτις πηγές του ποταμού Αγγίτη, έξω στην περιοχή του σπηλαίου Μααρά, εκεί μεγάλωσα! Άγρια ομορφιά! ΔράμαΟδοντωτός
Διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα!!Οδοντωτός
Διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα!!Οδοντωτός
Διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα!!Οδοντωτός
Διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα!!Οδοντωτός
Διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα!!Οδοντωτός
Διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα!!Οδοντωτός
Διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα!!Οδοντωτός
Διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα!!
Ο σταθμός του στα Καλάβρυτα!!!Οδοντωτός
Διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα!!
Χλωρίδα και πανίδα άρρηκτα αιωνίως εκεί θαυμαστά!!!!Οδοντωτός
Διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα!!Οδοντωτός
Διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα!!