Έχει ηχογραφήσει πολλά άλμπουμ με τραγούδια που έγραψαν για τη φωνή του κάποιοι από τους μεγαλύτερους συνθέτες και στιχουργούς – ποιητές της Ελλάδας.
Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά είναι το 1990 με τον τίτλο “Το Δίλημμα”, σε στίχους και μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη, στο δίσκο αυτόν υπάρχει και η πρώτη μεγάλη επιτυχία του “Λάθος Εποχή”.
Παράλληλα με τη δυνατή δισκογραφική του είσοδο, συνεργάζεται το καλοκαίρι του 1991 με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, κάνοντας περιοδεία με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το χειμώνα της ίδιας χρονιάς μοιράζεται τη σκηνή στα ΄΄ Νέα δειλινά ΄΄ με τους Μανόλη Μητσιά, Ελένη Δήμου, Ελευθερία Αρβανιτάκη και Μανώλη Λιδάκη.
Το 1992 κυκλοφορεί το δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο “Γυάλινος Δρομέας” και το 1993 τον τρίτο με τίτλο “Σε πρώτο πρόσωπο”, δισκογραφικές δουλειές στις οποίες ο Πέτρος Γαϊτάνος συνεργάζεται με το σημαντικό Έλληνα παραγωγό Γιώργο Μακράκη και με σπουδαίους συνθέτες, όπως: Γιάννης Σπανός, Χρήστος Νικολόπουλος, Αρλέτα, Διονύσης Τσακνής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Παντελής Θαλασσινός και στιχουργούς, όπως: Λίνα Νικολακoπούλου, Μάνος Ελευθερίου και άλλοι..
Οι δίσκοι αυτοί ανέδειξαν, εκτός από σημαντικές συνεργασίες, και επιτυχίες όπως: “Στο κάστρο το παλιό”, “Και με παίρνουν τα κλάματα” κ.α.
Με τους Διονύση Τσακνή και Οδυσσέα Ιωάννου στο στούντιο ηχογράφησης.
Εμφανίζεται τον Ιανουάριο του 1992 σε δύο από τις σπάνιες εμφανίσεις του Σταμάτη Σπανουδάκη στο θέατρο Παλλάς Αθηνών μαζί με την Ελευθερία Αρβανιτάκη.
Τον καλεί ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος και τραγουδά έργα του σε συναυλίες, ενώ την ίδια χρονιά συμμετέχει με τον Γιώργο Νταλάρα στο τελευταίο έργο του συνθέτη Δημήτρη Λάγιου “Ίνα τι” στο θέατρο Παλλάς Αθηνών.
Το καλοκαίρι του 1992 τραγουδά παρέα με τον Μανόλη Μητσιά και τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά και περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ σε κάποιες συναυλίες από αυτή την περιοδεία συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.
Περιοδεύει στην Αυστραλία με τον Μανόλη Μητσιά και την Τάνια Τσανακλίδου.
Το χειμώνα του 1992 εμφανίζεται στο “Τούνελ” με τον Γιάννη Πουλόπουλο, τη Βίκυ Μοσχολιού, το Γιάννη Σπανό, το Χρήστο Δάντη, τον Στάθη Αγγελόπουλο και τους Ο.Π.Α.
Το καλοκαίρι του 1993 περιοδεύει παρέα με τη Χάρις Αλεξίου σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, ενώ έχοντας στην παρέα τους τη Μαίρη Λίντα περιοδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.
Το 1995 συμμετέχει στην ταινία “Ορφέας και Ευρυδίκη” ερμηνεύοντας τον θρήνο της Ευρυδίκης, με πρωταγωνιστή τον Andrew Bullock και αφηγητή τον Oliver Reed.
Το καλοκαίρι του 1995 κάνει την πρώτη προσωπική του περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.
Τον καλεί ο Μίκης Θεοδωράκης σε ένα αφιέρωμα που του κάνει η κρατική τηλεόραση, ενώ συμμετέχει και στη συναυλία για τα 70 χρόνια του συνθέτη στο Παναθηναϊκό στάδιο μαζί με άλλους 40 τραγουδιστές και παρουσιάστρια τη Μάρω Κοντού.
Τον καλεί ο κορυφαίος συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και ηχογραφούν το τελευταίο ολοκληρωμένο έργο του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού με τον τίτλο “Πολιτεία Δ΄” σε στίχους του σπουδαίου στιχουργού Μάνου Ελευθερίου και Σπύρου Τουπογιάννη.
Το 1996 κυκλοφορεί σε cd η συνεργασία του με τη Χάρις Αλεξίου ΄΄ Ένα φιλί του κόσμου ΄΄ από τη ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας που έδωσαν στο θέατρο του Λυκαβηττού το 1993, ο δίσκος έγινε πολλαπλά πλατινένιος.
Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς τον καλεί ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος για να γίνει ο κύριος ερμηνευτής του έργου του, ο ερμηνευτής στήνει μία παράσταση για τα 33 χρόνια του στιχουργού στο Ελληνικό τραγούδι και περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία.
Ο σημαντικός στιχουργός δηλώνει πως ο Πέτρος Γαϊτάνος είναι ο σημαντικότερος τραγουδιστής των τελευταίων δεκαετιών, μιλάει γι’ αυτόν και λέει με τον χαρακτηριστικό του τρόπο « …λέω όπως κάποτε είπε ο Παλαμάς … μεριάστε να διαβεί ο Ρίτσος…, έτσι κι εγώ τώρα λέω, μεριάστε να διαβεί ο Γαϊτάνος … καλό θα είναι να μεριάσουν όλοι οι έλληνες τραγουδιστές για να προπορευτεί ο Γαϊτάνος…».
Το 1997 βρίσκει τον Πέτρο στην κρατική τηλεόραση παρέα με τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Γιώργο Χατζηνάσιο, με παρουσιαστές τον Αντώνη Πρέκα και τη Λίνα Νικολακοπούλου, με ειδική οικοδέσποινα τη Νάνα Μούσχουρη, σε παγκόσμια σύνδεση με όλους τους Έλληνες, μία βραδιά γεμάτη υπέροχα τραγούδια και πανελλήνιες συγκινήσεις.
Παράλληλα, συμμετέχει σε πολλά φεστιβάλ πολιτισμού, ενώ καλείται σε εκδηλώσεις υπό την παρουσία του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου.
Ταυτόχρονα, περιοδεύει με τον Μίκη Θεοδωράκη και τη “Λαϊκή ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης” σε όλη την Ελλάδα ερμηνεύοντας με νέα ανάσα τα σπουδαία τραγούδια του κορυφαίου συνθέτη, όπως και τα τραγούδια της Πολιτείας Δ΄ υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.
Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς παίρνει μαζί του την Αναστασία Μουτσάτσου και εμφανίζεται για μία ολόκληρη σεζόν με πολλές και πετυχημένες παραστάσεις στη μουσική σκηνή Αθηνών “Taboo”.
Τον Απρίλιο του 1998 συνεργάζεται ακόμη μια φορά με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στη συναυλία που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Διονύσιου Σολωμού, ερμηνεύοντας παρέα με άλλους τραγουδιστές το έργο “Ελεύθεροι πολιορκημένοι”.
Το Μάρτιο του 1998 δίνει μία μεγάλη συναυλία στο “Pale de sport” της Θεσσαλονίκης με τεράστια επιτυχία, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, ενώ ο κόσμος παρακολουθούσε καταχειροκροτώντας τον Πέτρο Γαϊτάνο, ο οποίος παρέμεινε στη σκηνή, αλλά και στις κερκίδες ενδιαμέσως του κόσμου επί 4 ώρες !
Μαζί του είχε καλεσμένους την Πόλυ Πάνου, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, την Ξανθίππη Καραθανάση και τον Στάθη Παχίδη. Το καλοκαίρι αυτής της χρονιάς ο καλλιτέχνης περιόδευσε σε δεκάδες θέατρα και γήπεδα σε όλη τη χώρα με μεγάλη επιτυχία, ο Πέτρος είχε αρχίσει ήδη να καθιερώνεται στις καρδιές όλων των Ελλήνων και να γίνεται ο αγαπημένος τραγουδιστής όλων των ηλικιών.
Πραγματοποιώντας μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αμερική εκείνη τη χρονιά, ταξιδεύει και στην κατεχόμενη Ίμβρο και δίνει μια συναυλία που συγκίνησε και έμεινε ανεξίτηλη στις μνήμες και τις καρδιές των λίγων Ελλήνων κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών Ελλήνων που είχαν ταξιδέψει για τη συναυλία, όπως και των Ίμβριων από όλο τον κόσμο.
Το φθινόπωρο του 1998 παρουσιάζει ζωντανά τις νέες του δουλειές “Ελεύθερες Θάλασσες” και “Αγέρας, Έρωτας κι’ Αρμύρα”, ενταγμένες σε μία πετυχημένη ενδιαφέρουσα παράστασή του στο Γυάλινο μουσικό θέατρο, που τη σκηνοθέτησε ο Θοδωρής Αθερίδης. Η παράσταση ανέβηκε και στην Αίγλη Θεσσαλονίκης με μεγάλη επιτυχία και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα, παρακολουθώντας την χιλιάδες κόσμος.
Το 1999 επιμελείται το CD “Η Θάλασσα στο Τραγούδι” που περιλαμβάνει τραγούδια που μιλούν για τη θάλασσα, τα έσοδα του οποίου διατίθενται για την ενίσχυση των σκοπών του συλλόγου πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Θεσσαλονίκης.
Γράφει τους στίχους για το τραγούδι της Μεσογειακής Αναιμίας με τον τίτλο “Σαν πουλάκι πιάνομαι”, κάνει συναυλίες όπου όλα τα έσοδα πάνε για τους σκοπούς του συλλόγου, ενώ ο σύλλογος τον ανακηρύσσει επίτιμο πρόεδρό του.
Τη χρονιά αυτή εμφανίζεται στη μουσική σκηνή “Αίγλη” της Θεσσαλονίκης και κάνει 20 παραστάσεις στο αρχαίο μνημείο με τα τραγούδια του και ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, οι βραδιές εκτοξεύονται σε μια από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές επιτυχίες της χρονιάς και διπλασιάζονται οι παραστάσεις με προπωλημένα σχεδόν όλα τα εισιτήρια!
Τη χρονιά 1999 – 2000 συνεργάζεται με τον Γιώργο Χατζηνάσιο στη μουσική σκηνή Taboo έχοντας μαζί τους την Αλέξια και τον Μιχάλη Χατζηγιάννη.
Ο Γιώργος Χατζηνάσιος ηχογραφεί μαζί του τα soundtracks “Σύνορα αγάπης” και “Στα φτερά του έρωτα”, το δεύτερο σήριαλ έγινε το πιο προβεβλημένο της ελληνικής τηλεόρασης στην ιστορία της, με πάρα πολλές επαναλήψεις έως και σήμερα, ενώ το τραγούδι των τίτλων ΄΄ Έτσι φτιάχνεται η αγάπη ΄΄ μπαίνει στις καρδιές όλου του κόσμου.
Την ίδια χρονιά διασκευάζει και τραγουδά το τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου ”Η Μάνα του Αλέξανδρου“.
Συναντιέται με την Ελένη Βιτάλη και σε συνεργασία με την ορχήστρα Εστουδιαντίνα και τη συμμετοχή του Αγάθωνα και της Σοφίας Παπάζογλου, δουλεύουν και κάνουν ένα σπάνιο αφιέρωμα στη μουσική της Σμύρνης στη μουσική σκηνή Γραμμές, ειδικές παραστάσεις σπουδή στην παραδοσιακή μουσική.
Αμέσως μετά ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζει, στην χαρακτηρισμένη πλέον γερά με το όνομά του μουσική σκηνή ΄΄Αίγλη΄΄, ένα αφιέρωμα στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι με μεγάλη επιτυχία, κάνοντας τις τριπλές παραστάσεις από τις προγραμματισμένες.
Το καλοκαίρι περιοδεύει με συναυλίες του σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ άλλων παρουσιάζει και την παράσταση “Μια μαχαιριά φεγγάρι” σε συνεργασία με την ορχήστρα νυκτών εγχόρδων της Πάτρας και τη συμμετοχή της ηθοποιού Κερασίας Σαμαρά, ιδιαίτερη και ξεχωριστή ήταν η συναυλία στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας.
Ταυτόχρονα κυκλοφορεί τη νέα του δισκογραφική δουλειά “Κρυφή σελίδα”, με μουσικές νέων δημιουργών σε ενορχήστρωση Μανόλη Φάμελλου, μία δουλειά μοντέρνα με σύγχρονο άκουσμα.
Τον Ιούνιο του 2001 ερμηνεύει παρέα με τον Μάριο Φραγκούλη το νέο έργο του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου σε ποίηση του ποιητή Μανόλη Πραττικάκη, σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση “Η Συμφωνία της ίασης” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για την παγκόσμια μέρα του Ερυθρού σταυρού, σε συνεργασία με την ορχήστρα των φίλων της μουσικής και τον σολίστα Mark Graounels, η εικαστική επιμέλεια της συναυλίας ήταν του Αλέκου Φασιανού, στη συναυλία παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.
Συναντιέται με τον Μίμη Πλέσσα στο Ολυμπιακό στάδιο και παρέα με άλλους καλλιτέχνες ερμηνεύει τραγούδια του συνθέτη σε μια συναυλία αφιέρωμα στο έργο του.
Στις 6 Νοεμβρίου του 2002 στήνει και παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μία παράσταση με τον τίτλο “Να ’μουν ξανά παιδί”, στην οποία για πρώτη φορά ο Πέτρος Γαϊτάνος παίρνει το ρόλο του σκηνοθέτη και του σεναριογράφου, η παράσταση ήταν sold out και παρουσιάστηκε για μία και μοναδική φορά, τα έσοδα από αυτή τη συναυλία, παραχωρήθηκαν όλα στο “Σύλλογο γονέων & παιδιών με Μεσογειακή αναιμία Θεσσαλονίκης” .
Παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα αφιέρωμα σε συμφωνική μορφή στους δύο μεγάλους συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη & Σταύρο Ξαρχάκο, σε συνεργασία με συμφωνική ορχήστρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Κάνει πολλές συμμετοχές σε δίσκους σημαντικών δημιουργών, όπως ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Μανώλης Ρασούλης, Γιάννης Μαρκόπουλος κ.α.
30/11/04
Ερμηνεύει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το νέο έργο “Ωδή στο Μέγα Αλέξανδρο”, σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου και ποίηση Γιώργου Παπακώστα, με συμφωνική & χορωδία, ενώ το ίδιο έργο ξαναπαρουσιάζεται 13 Ιουλίου του 2005 στο Ηρώδειο παίρνοντας εκπληκτικές κριτικές, με αποκορύφωση την παρουσίαση του έργου στις Πυραμίδες της Αιγύπτου στις 6 Απριλίου 2006 υπό την αιγίδα της Ελληνικής & Αιγυπτιακής Κυβέρνησης.
17/02/2006
Λευκωσία. Ερμηνεύει ένα νέο σπουδαίο έργο για την Κύπρο, σε μουσική του Κύπριου συνθέτη Μάριου Μελετίου και ποίηση του Κύπριου ποιητή Άκη Φάντη, σε συνεργασία με την Κρατική Συμφωνική της Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του Ραφαήλ Πυλαρινού και την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
20/04/2007
Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη συμφωνική ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης, με το έργο “Ελλάδα γέννηση και αναγέννηση των αιώνων”.
11/09/08 – 08/10/08
Ερμηνεύει το έργο του Γιώργου Θεοφάνους “Τραγουδώ το νησί μου” με τη Μαρινέλλα και τον Αντώνη Ρέμο 11 Σεπτεμβρίου του 2008, στην αρχαία τάφρο στη Λευκωσία και 7 & 8 Οκτωβρίου 2008 στο Ηρώδειο, με τεράστια επιτυχία.
Ο Πέτρος Γαϊτάνος έχει κάνει περιοδείες με τον Μίκη Θεοδωράκη και τη «Λαϊκή ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης» σε όλη την Ελλάδα, ερμηνεύοντας με νέα ανάσα τα σπουδαία τραγούδια του κορυφαίου συνθέτη, ενώ κάνει πολλά αφιερώματα σε συνθέτες και στιχουργούς της Ελλάδας, όπως τον Σταύρο Κουγιουμτζή και το, Μάνο Χατζιδάκι.
Ο Πέτρος Γαϊτάνος έχει γράψει δεκάδες τραγούδια και στίχους, ενώ μόνον δύο έχουν κυκλοφορήσει έως σήμερα σε δίσκους.
Γράφει τους στίχους για το τραγούδι της Μεσογειακής Αναιμίας με τον τίτλο “Σαν πουλάκι πιάνομαι” που μπαίνει στο δίσκο “Η Θάλασσα στο Τραγούδι” και τη μουσική στο τραγούδι ΄΄ Όλο μου φεύγεις ΄΄ στο δίσκο ΄΄ Γυάλινος δρομέας΄΄.
Διετέλεσε για κάποια χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής στο Καρίπειον Μέλαθρον Θεσσαλονίκης.