Γόνος προσφύγων με πατέρα από τη Μικρά Ασία και μητέρα από τον Πόντο, έζησε τους ξεριζωμένους παππούδες και γιαγιάδες του, ενώ έμαθε το παραδοσιακό τραγούδι στο χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα από τα χείλη των ξενιτεμένων που ήρθαν από τις αξέχαστες πατρίδες, από τα χείλη των καλλικέλαδων γονιών του και της ζωντανής παράδοσης μέσα στην οποία έζησε τα παιδικά του χρόνια ώσπου να τελειώσει το σχολείο.
Το Μάρτιο του 1998 κυκλοφορεί το άλμπουμ με τίτλο “Αγέρας, Έρωτας κι Αρμύρα – Από την Μαύρη στην Άσπρη Θάλασσα”, σε ενορχήστρωση του σπουδαίου Ηπειρώτη κλαρινίστα Νίκου Φιλιππίδη. Το άλμπουμ σύντομα αγκαλιάζεται πολύ θερμά από τον ελληνισμό, γίνεται χρυσό και στη συνέχεια πλατινένιο.
Ο σημαντικός ερμηνευτής σ’ αυτό το σημείο βρίσκεται στην αρχή της καταγραφής σε δίσκο σπουδαίων στιγμών της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Τραγούδια από τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη, το Αιγαίο, την Προποντίδα, τη Σμύρνη τον Πόντο. Στο δίσκο αυτόν καταγράφεται για πρώτη φορά το σπουδαίο τραγούδι της Μάνας, “Η Μάννα εν κρύον νερόν”, ένα τραγούδι που τον σημαδεύει ως ερμηνευτή και που αγαπιέται πολύ ισχυρά από όλους τους Έλληνες, χαρίζοντάς του άλλη μια μεγάλη και ξεχωριστά σημαντική επιτυχία, ώστε όταν το ερμηνεύει να συγκινείται ισχυρά το κοινό στα γήπεδα και τα θέατρα σε όλο τον κόσμο.
Το δεύτερο CD με παραδοσιακά τραγούδια είναι από την περιοχή της Μακεδονίας. Tίτλος: “Σαν τα κρύα τα νερά”, σε ενορχήστρωση του σπουδαίου κλαρινίστα της Ηπειρώτικης παράδοσης Νίκου Φιλιππίδη, το οποίο κάνει επίσης μεγάλες πωλήσεις.
Το καλοκαίρι του 2006 κυκλοφορεί μετά από επιθυμία χιλιάδων ποντίων το CD “Ανθεί και φέρει κι’ άλλο”, με παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου.
Στον αξιόλογο δίσκο συμμετέχουν κάποιοι από τους σημαντικότερους μουσικούς της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, μεγάλη παραδοσιακή χορωδία, ενώ για πρώτη φορά καταγράφεται η ποντιακή μουσική με μεγάλη ορχήστρα που περιλαμβάνει όλη σχεδόν την γκάμα των μουσικών οργάνων της ευρύτερης περιοχής των ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Πόλης. Την ενορχήστρωση κάνει ο σπουδαίος λυράρης του Πόντου Μιχάλης Καλιοντζίδης, ενώ τη λαογραφική μελέτη ο Βασίλης Ταρνανίδης.
Ο Πέτρος Γαϊτάνος έχει ερμηνεύσει και ηχογραφήσει παραδοσιακά τραγούδια από πολλές και διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, τραγούδια της Θράκης, Κυπριακά, Μικρασιάτικα, Νησιώτικα, Ηπειρώτικα, Κρητικά, Παραδοσιακά Κάλαντα κ.α.
Τραγούδια με διαφορετικές διαλέκτους και ερμηνευτικές απαιτήσεις, κάτι που έκανε ο Έλληνας ερμηνευτής με μεγάλη επιτυχία.
Οι δίσκοι αυτοί αποτελούν σημείο αναφοράς στην επιστήμη της παράδοσης, αφού ο Πέτρος Γαϊτάνος, και ως έμπειρος και καταξιωμένος πλέον παραγωγός, συνοδεύει τις κυκλοφορίες αυτές με εμπεριστατωμένα ένθετα και συνεργάζεται με κορυφαίους μουσικούς και λαογράφους της παραδοσιακής Ελληνικής μουσικής.
Έχει συνεργαστεί με κάποιους από τους σημαντικότερους και χαρακτηριστικούς καλλιτέχνες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, όπως Βασίλης Σαλέας, Πετρολούκας Χαλκιάς, Χρόνης Αηδονίδης, Νίκος Φιλιππίδης, Μιχάλης Καλιοντζίδης, Σάββας Σιάτρας, Σοφία Κολλητήρη, Γιώργος Κωτσίνης, Κυριάκος Γκουβέντας, Ορχήστρα Εστουδιαντίνα, Αρετή Κετιμέ κ.α.
Επίσης έχει συνεργαστεί με πολλούς παραδοσιακούς συλλόγους και φορείς σε όλη την Ελλάδα, αλλά και με τον Ελληνισμό του εξωτερικού, σε εκδηλώσεις και συνεργασίες καλλιτεχνικές αλλά και επετειακές με αφορμή τη μνήμη και την τιμή ιστορικών γεγονότων της Ρωμιοσύνης.
Χορευτικοί σύλλογοι, σχολεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, κοινωνικές γιορτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό περιλαμβάνουν πάντα τις ηχογραφήσεις του σαν σημείο αναφοράς για την εκμάθηση των παραδοσιακών χορών και της μουσικής σε παιδιά και ενήλικες, εκατομμύρια έλληνες σε όλο τον κόσμο τον βάζουν στην καρδιά τους και επιλέγουν τις ερμηνείες του, ενώ χαρακτηρίζεται σαν ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της ελληνικής παράδοσης.
Κάποια από τα σημαντικότερα παραδοσιακά τραγούδια που χαρακτηρίστηκαν με την ερμηνεία του είναι: Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία, Έχε γεια Παναγιά, Ρουμπαλιά γαρουφαλλιά, Αρχοντογιός παντρεύεται, Μήλο μου κόκκινο, Η μάνα εν κρύον νερόν, Στο `πα και στο ξαναλέω, Τζιβαέρι κ.α.