Ο Πέτρος Γαϊτάνος είναι ο πιο διάσημος ερμηνευτής εκκλησιαστικής μουσικής στην Ελλάδα.
Σπούδασε τη Βυζαντινή μουσική τα έτη 1986-1991 στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών με δάσκαλο τον Εμμανουήλ Χατζημάρκο, απ’ όπου πήρε το πτυχίο του με άριστα παμψηφεί.
Το Πάσχα του 1995 κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ με τον τίτλο “Ώρα Ενάτη”, το οποίο περιλαμβάνει ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, αφηγητής Νικήτας Τσακίρογλου.
Το άλμπουμ αυτό σηματοδοτεί την αρχή μιας πορείας καταγραφής, τέχνης και ομολογίας πίστης του κορυφαίου καλλιτέχνη, σε σχέση με τη Βυζαντινή Εκκλησιαστική μουσική μέσα από μια σειρά με CDs του που περιέχουν Βυζαντινούς ύμνους, ο δίσκος έγινε πολλαπλά πλατινένιος ξεπερνώντας σήμερα τις τετρακόσιες χιλιάδες πωλήσεις ( 400.000 ).
Ύμνοι Αναστάσεως, Αναλήψεως, Πεντηκοστής, Αγίου Πνεύματος και Θαυμάτων Ιησού, σε αυτή τη δουλειά για πρώτη φορά παίρνει το ρόλο και του αφηγητή.
Το 1998 με την κασετίνα “Ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω΄΄ και το 2003 αυτόνομα.
Επιλογή των πιο πετυχημένων καταγραφών του ερμηνευτή σε σχέση με το τριπλό ρεπερτόριο της καριέρας του, τραγούδια Ελλήνων συνθετών – Παραδοσιακά τραγούδια – Εκκλησιαστικοί ύμνοι, όπως κι ένα DVD με τα video clips και αφιερώματα των τριών αυτών ρεπερτορίων.
Κασετίνα 3CD & 1 DVD
Σκηνοθετημένη ηχητική καταγραφή των κειμένων των Ευαγγελιστών, σε σκηνοθεσία δική του, για τη ζωή το λόγο και τη θυσία του Χριστού, πολύ σύντομα ο κόσμος αγκαλιάζει ισχυρά τη δουλειά και η σημαντική κυκλοφορία φτάνει σε χιλιάδες σπίτια, κατατάσσοντας την κασετίνα σε μία από τις πιο πετυχημένες δουλειές των τελευταίων δεκαετιών, κάνοντάς την διπλά πλατινένια.
10πλή κασετίνα
2012 ολοκληρώνεται και κυκλοφορεί μία ιστορική εργασία του με τον τίτλο “ ΑΓΙΕΣ ΓΡΑΦΕΣ, από τα κείμενα της Καινής Διαθήκης“. Σε αυτή τη δουλειά ο καλλιτέχνης μελετά, καταγράφει και σκηνοθετεί σε ηχητική μορφή όλη την Καινή Διαθήκη, για πρώτη φορά στην ιστορία! Δημιουργεί ένα νέο πρωτότυπο έργο μέσα από αφηγήσεις, αρχαία όργανα που παίζονταν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου την εποχή που περπάτησε ο Ιησούς στη γη, παραδοσιακά όργανα, σύγχρονους ήχους τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και πολλούς ύμνους που αναδεικνύουν τα σημαντικότερα γεγονότα της Γραφής. Καλεί δεκάδες κορυφαίους ηθοποιούς, μουσικούς και χορωδούς και προκύπτει για τον Πέτρο Γαϊτάνο ένα έργο ζωής που εκτονώνεται σε 21 CD και 24 ώρες ακρόασης! Η εργασία δημιουργήθηκε με επίπονη δουλειά τεσσάρων χρόνων εντατικής μελέτης και καταγραφής, με τη συμμετοχή 50 καλλιτεχνών και τεχνικών. Με αφορμή την κορυφαία εργασία ταξιδεύει σε όλα τα ιερά προσκυνήματα των Αγίων τόπων και φωτογραφίζει τα ιστορικά μέρη, η δουλειά σημειώνει μεγάλη επιτυχία.
Πρωτοποριακή σκηνοθετημένη ηχητική καταγραφή, σε σκηνοθεσία δική του, με τη ζωή, τους λόγους και τους ύμνους του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη που για πρώτη φορά καταγράφονται. Πολλαπλά πλατινένια!
Κασετίνα 6 CD
Διπλή κασετίνα με την ιστορική ακολουθία. Πολλαπλά πλατινένια!
Διπλή κασετίνα με την ιστορική ακολουθία. Πολλαπλά πλατινένια!
Συναντιέται με τον σπουδαίο Ηπειρώτη κλαρινίστα Πετρολούκα Χαλκιά και δημιουργεί ένα έργο με 2 cds, η πρωτότυπη ηχογράφηση εστιάζεται στις τρεις μέρες που βρέθηκε ο Χριστός στον Άδη με υλικό που αντλείται από την αιώνια υμνολογία της Ορθοδοξίας, από την Παλιά & Καινή Διαθήκη, επίσης από Πατερικά, Αποστολικά και ποιητικά εκκλησιαστικά αιώνια κείμενα, όπως και δημώδη ποίηση ερμηνεύοντας παραδοσιακά μοιρολόγια από τη Μικρά Ασία και την Ήπειρο, εργασία σε ηχητική σκηνοθεσία και ιδέα δικά του.
Τιμή της πετυχημένης του πορείας μέσα από την καταγραφή και έκφρασή του σε σχέση με τη Βυζαντινή μουσική είναι η απονομή από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄, στις 10 Απριλίου 2009, για τους πολλούς χρυσούς & πλατινένιους δίσκους που κυκλοφόρησε με ύμνους στην έως τότε καριέρα του, οι οποίοι σήμερα έχουν περάσει τις 2.000.000 εκατομμύρια πωλήσεις!
Σήμερα έχει κυκλοφορήσει 49 δίσκους με υλικό βυζαντινής μουσικής και γενικά πνευματικού περιεχομένου.
Ο Πέτρος Γαϊτάνος κάνει το ρεκόρ πωλήσεων δίσκων με ύμνους που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία της μουσικής, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, κατά το πλείστον, αλλά και ξένοι συντονίζονται στην έκφραση και την καλλιτεχνική δημιουργία του σημαντικού Έλληνα ερμηνευτή, που εμπνέει και γίνεται παράδειγμα σε χιλιάδες ανθρώπους νέους αλλά και μεγαλύτερους στην Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες του πλανήτη.
Είναι ο καλλιτέχνης που έδωσε παρουσία στη δισκογραφία και αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον του κόσμου σε σχέση με τη Βυζαντινή μουσική και την ξανασύστησε στην Ορθοδοξία! Πρωτεργάτης αυτής της έκφρασης, παρακίνησε και έγινε παράδειγμα για πολλούς επόμενους.
Πολλοί ύμνοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν χαρακτηριστεί και αναδειχθεί με τη φωνή και την έκφρασή του, κάποιοι από αυτούς είναι: τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, όπως και όλοι οι ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας, ο ύμνος “Αγνή, Παρθένε, Δέσποινα” του Αγίου Νεκταρίου, ψαλμοί του Δαυίδ, ύμνοι της Παναγίας και ιδιαιτέρως “Ο ‘Yμνος της Αγάπης ” από την Α’ Επιστολή προς Κορινθίους του Απόστολου Παύλου, ένας ύμνος που έκανε ιδιαίτερη επιτυχία από το στόμα του μοναδικού ερμηνευτή, χαρίζοντάς του μια ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των ανθρώπων. Ταυτόχρονα γίνεται ο βασικός ερμηνευτής αυτής της αιώνιας έκφρασης, που για πρώτη φορά σημειώνει τόσο μεγάλη επιτυχία και αποδοχή από το πανελλήνιο, όπως και σε πολλές χώρες της Ορθοδοξίας.
Ο Πέτρος Γαϊτάνος έχει ταξιδέψει στα πέρατα της γης δίνοντας συναυλίες με ύμνους, ξεκινώντας από την Κωνσταντινούπολη μετά από πρόσκληση δύο φορές του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α΄ το 1996 & 1997, ο οποίος τον χαρακτήρισε ” κεφάλαιο στον πολιτισμό της Ελλάδας”, όπως και “παράδειγμα για τη νεολαία”.
Κάποιες από τις σημαντικότερες συναυλίες που έδωσε με ύμνους είναι:
18/10/1995 Ηρώδειο. Βυζαντινοί ύμνοι και το Άξιον Εστί των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη.
3/4/1996. Στη Μητρόπολη Αθηνών με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, υπό την αιγίδα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ και του Δήμου Αθηναίων.
18/4/1995 Μεγάλη Τρίτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας.
5/12/1995 Συναυλία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου.
Μεγάλη Εβδομάδα, 1997. Δίνει μία σειρά από πολλές συναυλίες με τίτλο “Τα Θεία Πάθη”, με μεγαλύτερη αυτή του Ι.Ν Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, του μεγαλύτερου ναού των Βαλκανίων, όπου παρευρέθηκαν οκτώ χιλιάδες άνθρωποι.
7/4/2001 Συναυλία με ύμνους μέσα στον ιστορικό Ι.Ν της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, δέκα χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν τη συναυλία.
Από την τεράστια προσέλευση του κόσμου έκλεισαν οι δρόμοι του κέντρου της πόλης!
26 Μαΐου 2001, Μυστράς
24 Δεκεμβρίου 2001, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
30 Σεπτεμβρίου 2002, Θεσσαλονίκη, Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου
11 Σεπτεμβρίου 2003, Πάτμος, Σπήλαιο Ιωάννου του Θεολόγου
22 Μαρτίου 2010, Μητρόπολη Πειραιά, με την ορχήστρα σαξοφώνων Πειραιά
1 Ιουλίου 2013, Κύπρος, Λάρνακα, Ι.Ν Αγίου Λαζάρου
10 Απριλίου 2015, Μεγάλη Εβδομάδα, Ι.Ν Μεταμορφώσεως στην Κορόνα της Νέας Υόρκης
29 Απριλίου 2016, Μ. Παρασκευή, Άργος, κεντρική πλατεία σημείο συνάντησης όλων των επιταφίων
2004 περιοδεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με Κρήτες συντελεστές παρουσιάζοντας την παράσταση “Η εκκλησία της Κρήτης διαμέσου των αιώνων” σε συνεργασία με την παναμερικανική ομοσπονδία Κρητών, συναυλίες με μεγάλη επιτυχία σε θέατρα κατάμεστα με το κοινό να συγκλονίζεται από τις ερμηνείες και την παρουσία του Έλληνα καλλιτέχνη, σε μια σειρά από συναυλίες υψηλού επιπέδου.
Ταξιδεύει στην Ιερουσαλήμ και κάνει γυρίσματα για τέσσερα ντοκιμαντέρ στα ακριβή μέρη των παθών του Κυρίου σε συνεργασία με την Ελληνική Κρατική Τηλεόραση. Τα ντοκιμαντέρ παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές σημειώνοντας τεράστια τηλεθέαση, ενώ τα ιστορικά γυρίσματα με τις ερμηνείες και τη μορφή του σημαντικού καλλιτέχνη επαναπροβάλλονται για τα επόμενα χρόνια συνεχόμενα, διατηρώντας την ίδια μεγάλη επιτυχία.
Εκτός από τις συναυλίες που έδωσε υπό τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α΄, την παρουσία του και την τέχνη του παρουσίασε σε συνεργασία και υπό τις ευλογίες των ιεραρχών: Μακαριστού Πατριάρχη Αφρικής Πέτρου του Ζ΄, όπως και του νυν Μακαριωτάτου Πατριάρχη Θεόδωρου, του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου, των Μακαριστών Αρχιεπισκόπων Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου και Σεραφείμ, του Μακαριστού Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Β΄, του Μητροπολίτη Καναδά κ. Σωτηρίου, του Αρχιεπισκόπου Πολωνίας Σάββα και βέβαια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, όπως και πολλών άλλων ιεραρχών της Ορθοδοξίας από τις Μητροπόλεις της Ελληνικής, Κυπριακής Εκκλησίας, όπως και της Εκκλησίας της Κρήτης.
Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Β΄, στην Κωνσταντινούπολη
Με τον Μακαριωτάτο Πατριάρχη Αφρικής Θεόδωρο Β΄
Με τον Μητροπολίτη Καναδά Σωτήριο
Με τον Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο
Με τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο
Με τον πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο
Με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β΄
Έχει δώσει συναυλίες σε εκατοντάδες ναούς και στα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας υπό τις αιγίδες των εκκλησιαστικών αρχόντων και την προσέλευση πολύ μεγάλου ακροατηρίου.
Η έκφραση και η καταγραφή του στην ερμηνεία των ύμνων έγινε σχολή που προσφέρει με μιαν άλλη άποψη στην ερμηνεία του πνευματικού υλικού και στην ευρύτερη έκφραση της υμνολογίας μέσα στους αιώνες.
Είναι ο πρώτος και μόνος ερμηνευτής ύμνων της Ορθοδοξίας που παρουσίασε για πρώτη φορά συναυλία βυζαντινής μουσικής με διερμηνεία στη Νοηματική γλώσσα.
Οι συναυλίες των ύμνων μέσα στο χρόνο…
΄΄ Από τη Θεογονία στην Άλωση της Τραπεζούντας ΄΄
Περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με θέμα
΄΄ Η εκκλησία της Κρήτης διαμέσων των αιώνων΄΄